Где је боље чувати чоколаду - у фрижидеру или на собној температури
Када бисте питали посластичара специјализованог за израду чоколаде који је идеалан начин чувања одговор би вероватно био да чоколаду уопште не треба чувати, већ је јести. И, он би био апсолутно у праву! Међутим, уколико је баш неопходно складиштити је, постоје одређена правила.
Да ли чоколаду треба држати на хладном
Будући да чоколада често садржи и млеко у праху, већина људи сматра да би је требало држати на хладном месту, како се она не би покварила. Али, то је потпуно погрешно. Држање чоколаде у фрижидеру (или још горе, замрзивачу) може довести до промене структуре и боје чоколаде, при чему се на њој појављују сумњиве наслаге беле боје. Ова појава се у посластичарским круговима назива и цветањем шећера.
Иако овај беличасти слој на чоколади ни на који начин не утиче на сам квалитет чоколаде, нити на њену подобност за конзумацију, она свакако изгледа мање привлачном за јело, објаснио је Филип Квантрел, стручњак за исправност хране из компаније ИнСинкЕратор у интервјуу за магазин Дејли Стар.
Која је идеална температура на којој би требало да чувамо чоколаду
Белгијски мајстори за израду чоколаде истичу да је идеална температура за складиштење чоколаде око 20 степени Целзијуса. На тој температури овај слаткиш задржава своју препознатљиву текстуру и боју, и није подложан кварењу. Идеално би било да се чоколада држи на месту које је суво и заштићено од директне сунчеве светлости - у орману или фиоци.
Температуре које премашују 24. подељак Целзијусове скале чоколади никако неће одговарати: какао путер који је један од њених састојака почеће да се топи, а грашке масноће ће "избити" на површину, чинећи је не само меканом, већ и незгодном за конзумацију, наводе посластичари из компаније Белџиан Дилајтс. Уколико је напољу баш вруће, чоколада се може сместити и у фрижидер, али на кратко време.