Магазин

Како се "правилно" једе чоколада

Да ли уопште постоји "неисправан" начин за уживање у овој популарној посластици? Стручњаци сматрају да се не могу направити нужно велики прекршаји, али чак и мале измене у начину конзумирања чоколаде могу открити нове ароме, тесктуре и променити целокупни ужитак. Они који жваћу чоколаду, не миришу је, не раздвајају је на коцкице, могу применити следећих неколико савета.
Како се "правилно" једе чоколада© Pixabay/jackmac34

Прављење најпопуларнијег дезерта на свету је комплексан процес и чак се може назвати посебном уметношћу. Исто тако, постоји и неколико "правила" која су уведена како би се максимално уживало у посластици. Свака чоколада има "скривене" ароме, које многи несвесно пропуштају када не примењују одређену "формулу":

Не мора се чувати у фрижидеру

Многи људи често држе чоколаду у фрижидеру, поготово након отварања, како се не би покварила. Ипак, стручњаци препоручују да се ова посластица држи на собној температури и најидеалније је да буде на око осамнаест степени Целзијуса. Тада се арома и укус најбоље могу осетити, тако да, осим ако није превише вруће, нема потребе држати је на хладном месту.

Ломљење на коцкице и трљање прстима

Већина људи инстинктивно изломи таблу чоколаде на неколико коцкица, а осим што је практичан, овај популарни начин конзумирања има и другу сврху. Произвођач чоколаде "Гирардели" је за портал "Делиш (Delish)" поделио да се на тај начин ослобађа укус и боље процењује квалитет производње и обраде какаа.

Затим, потребно је држати је између прстију неколико секунди и палцем благо протрљати површину коцкице, што је додатно омекшава и ослобађа мирис, који многи људи често запоставе као део ужитка.

Помиришите је

Чуло укуса и мириса су повезани и многи стручњаци сматрају да већина људи себи ускраћује ужитак када не издвоји кратак тренутак да помирише посластицу. "Највећа грешка коју многи праве је да многи уопште не погледају нити не миришу чоколаду пре него што је ставе у уста," рекла је за "Нешнал Џиогрефик" Надеж Пилер, представница швајцарске фабрике чоколаде Каилер.

Поједини љубитељи ове посластице чак сматрају да је ритуал мирисања чоколаде слично као мирисање вина, јер се и чуло мириса и укуса активирају, што може поптуно променити утисак. Може се осетити благ мирис ваниле, кафе, карамеле и слично. Стручњаци додају да ако први мирис који осетимо "само подсећа на чоколаду", онда би требало наставити, све док не дођемо до "скривених" арома.

Без зуба

Многима је навика да чоколаду, као и осталу храну, одмах загризу. С друге стране, има и оних који више воле да им се коцкица постепено отопи у устима, а стручњаци широм света верују да је управо ова "нежнија" верзија уживања много ефикаснија за осећање интензивнијег укуса.

Најбоље је држати коскицу на непцима, благо прелазити доњу страну комадића језиком и сконцентрисати се на осећај и текстуру. Да ли се топи веома глатко и густо или је више ретка? Да ли је прашкаста, сува, тврда, мекана? Пошто се укуси и осећају могу разликовати од особе до особе, увек је занимљио поредити своје утиске са другима. На пример, некоме ће исти комадић чоколаде бити гладак, док ће други осетити другачију, тврђу текстуру.

Након "правилног" принципа топљења, следећа коцкица се може жвакати, а тада је такође препоручљиво обратити пажњу на могуће промене у конзистенцији: да ли се лако жваће или је тврђа него очекивано? Да ли је лепљива, кремаста, да ли се брзо раствара...

Укус који траје дуже

Иако многи не воле осећај у устима након чоколаде и желе да што пре попију чашу воде, стручњаци из "Гирарделија" саветују да је боље сачекати неко време, јер се тако може "испрати" укус који би требало да се осећа на одређено време након завршавања коцкице. Тражење воде одмах након јела није велика грешка, али се целокупан ужитак несвесно ускраћује. Такође, препоручљиво је држати се само једног или два различита укуса, јер ако се исувише типова чоколаде једе истовремено, укуси се могу "помешати" па се пропуштају скривене ароме. 

image