Магазин

Ове ствари никако не би требало да радите ако одседате у хотелу - особље неће бити одушевљено

Јесте ли икада помишљали да помогнете особљу у спремању собе или да, примера ради, протрчите у баде мантилу од једне до друге собе или до ресторана да нешто презалогајите? Врло вероватно да јесте, али немојте то чинити. Одређене навике и ствари које радите могу оставити врло негативан утисак о вама као госту или изнервирати запослене у хотелу.
Ове ствари никако не би требало да радите ако одседате у хотелу - особље неће бити одушевљено© Canva / PixelsEffects

Иако је хотел угоститељски објекат, а не кућа, у њему и даље постоји одређени "кућни ред", односно правила понашања која се морају поштовати. Обично то подразумева културно понашање у зонама одмора, забрану пушења у собама и поштовање других гостију. Али, то није једино о чему би требало да водимо рачуна када планирамо одмор у хотелу. Једнако је важно и да својим понашањем покажемо поштовање према особљу и да чак ни из најбоље намере одређене ствари не радимо.

Никада самостално не узимајте ствари са колица собарица

Потребан вам је чист пешкир или бочица шампона? Иако су ту, на дохват руке, у колицима која је хигијеничарка оставила у ходнику, никада их немојте самостално узимати, јер је (можда) број бочица или пешкира предвиђен за одређени број соба. Уместо тога, позовите рецепцију хотела и замолите да вам се донесе било шта што вам је потребно.

Немојте помагати особљу које је у смени

Иако вам се ово може учинити као добра идеја, ваша помоћ у чишћењу и сређивању собе већини запослених у хотелу није потребна. Штавише, уколико се и потрудите да им помогнете, врло вероватно да ћете их својим гестом изнервирати. Хигијеничари имају устаљени систем рада који ви као гост не познајете, па је увек боље да их пустите да одраде свој посао онако како су навикли.

Водите рачуна о томе како се облачите у хотелу

Без обзира на то што сте на одмору, ипак треба да поведете рачуна о томе како се облачите док сте у хотелу. Није примерено да се кроз ходнике и лифтове крећете у кућном огртачу, баде мантилу или (још горе) купаћем костиму, као ни неуредне косе зачешљане тек ради реда. Увек имајте на уму да је хотел јавно место, а не ваш приватан посед и да се у њему налазе и други гости.

Немојте крити напојницу

Бонтон налаже да се, баш као и конобарима у ресторану и кафићу, и особљу које одржава хотелске собе оставља напојница. Међутим, поједини гости се намерно труде да је сакрију, како би били сигурни да ће собарице да је нађу само ако темељно очисте собу. Осим што ћете тако разбеснети особље, ништа друго нећете постићи, јер они савесни запослени свакако темељно чисте собе.

Понашајте се као код своје куће

Баш као што ни код куће не остављате свуда укључена светла, телевизор или климу током читавог дана, немојте то радити ни у хотелу. Чињеница је да вам нико неће наплатити утрошену електричну енергију, али се потрудите макар мало да помислите на очување животне средине док сте на одмору.

image
VV inauguration
banner