Магазин

Возач чије тело самостално производи алкохол, ослобођен оптужби за вожњу у пијаном стању

Један грађанин Белгије је на суду у Брижу ослобођен оптужби за вожњу у пијаном стању јер болује од ретког поремећаја познатог као АБС синдром који чини да тело оболелог самостално производи алкохол. Ситуација је још занимљивија зато што оптужени ради у пивари.
Возач чије тело самостално производи алкохол, ослобођен оптужби за вожњу у пијаном стању© Unsplash/Scott Rodgerson

Његов адвокат Ансе Гескијер изјавила је за Ројтерс да су, иако је "несрећна случајност да њен клијент ради у пивари", три лекара која су га одвојено прегледала, потврдила да болује од АБС синдрома (синдром "ауто-врења" или стомачне ферментације).

Белгијски медији пренели су да је председавајући судија нагласио у образложењу пресуде да тужени, који није именован у складу са судском праксом, није осећао симптоме интоксикације алкохолом.

Лиза Флорин, клинички биолог из белгијске болнице Сен Лука, објаснила је да људи који болују од овог синдрома производе исту врсту алкохола као у алкохолним пићима, али углавном значајно мање осећају ефекте.

Људи се не рађају с АБС-ом, али га могу развити када већ имају неки проблем  повезан с гастроинтестиналним трактом. Пацијенти могу имати симптоме који су у складу с опијеношћу алкохолом као што су неразговетан говор, саплитање, губитак моторичких функција, вртоглавица и подригивање.

Шта је синдром ауто-врења

Синдром ауто-врења познат још и као синдром стомачне ферментације енгл. auto-brewery syndrome (ABS) је веома ретко медицинско стање у којем долази до ендогене ферментације уз помоћ гљивица или бактерија присутних у гастроинтестиналном тракту. 

Ферментација или врење је микробиолошки процес трансформације угљених хидрата, односно шећера у алкохол. Иако се мала количина етанола нормално ствара током процеса варења, код пацијената са овим синдромом количина насталог етанола може бити екстремна. Пацијент из горе описаног случаја је у својим цревима највероватније имао гљивице које су биле одговорне за ферментацију угљених хидрата до етанола. Претпоставља се да је услед дуготрајне терапије антибиотицима дошло до промене микробиома, и последичног раста ферментирајућих гљивица.

image
VV inauguration
banner