Магазин

Лечење је успешније код доктора женског пола, установили су научници

Када је здравље у питању свако од нас за себе и своје ближње бира најбоље: најбољу установу у којој ће се лечити, најбољег доктора коме ће се поверити живот, најбољу терапију која ће помоћи бржем опоравку. Али, да ли сте могли претпоставити да је лечење код лекара једног пола у већини случајева успешније, са мање повратака у болницу и мање смртних случајева?
Лечење је успешније код доктора женског пола, установили су научници© Canva / Lifestock

Када бирамо доктора који ће нас лечити, у већини случајава ослањамо се на његове компетенције и искуства других пацијената, док пол стављамо у други план. Ова пракса, иако потпуно исправна са тачке гледишта медицине, има и свој "недостатак", будући да пол стручњака заправо има утицаја на коначни исход лечења.

Жене су успешније у лечењу, показали су резултати скоро 800 хиљада пацијената

Овакав закључак истраживача поткован је свеобухватним истраживањем података који се налазе у америчком регистру пацијената, а који садрже анамнезе 458.108 женских и 318.819 мушких пацијената хоспитализованих у периоду између 2016. и 2019. године. Сви пацијенти су били старији од 65 година, а нешто мање од једне трећине и мушких и женских пацијената прегледале су доктори жене.

"Боље разумевање ове теме могло би довести до развоја интервенција које ефикасно побољшавају негу пацијената", навео Јусуке Цугава, један од аутора студије.

Притом, истраживања су показала да су разлике драстично уочљивије код женских пацијената који су били на лечењу код доктора истог пола, и да се та разлика повећавала са порастом степена обољења. Другим речима, тешко болесне жене које су се лечиле код женских доктора имале су много боље успехе у процесу лечења од оних које су лечили мушкарци, као и од мушкараца које су лечиле жене.

Због чега су доктори женског пола успешнији

Вероватноћа да ће пацијенти који се лече код доктора женског пола бити поново примљени у болницу или преминути током лечења мања је него уколико је одабрани лекар мушкарац, показало је најновије истраживање научника из Сједињених Америчких Држава и Јапана. Разлог због кога су жене успешније у процесу лечења својих пацијената лежи у другачијем приступу, преноси научни портал Сајенс Алерт.

"Наши налази указују на то да доктори мушког и женског пола различито практикују медицину, а ове разлике имају значајан утицај на здравствене исходе пацијената", истиче Цугава.

Добијене податке научници су упоредили са тридесетодневном стопом морталитета и поновног доласка у здравствену установу ради поновног лечења, а у ова случаја показало се да су пацијенти које су лечили женски доктори показали боље резултате. Разлике нису показале директан узрок, нити су биле драстичне, али свакако представљају значајан статистички јаз.

image
VV inauguration
banner