Магазин

Ових 5 особина деца наслеђују од очева

Сигурно сте макар једном чули да неко каже за дете: "Ма, исти је отац"! Веровали или не, ова реченица може бити потпуно легитимна када су одређене особине малишана у питању.
Ових 5 особина деца наслеђују од очева© Canva / franckreporter

Када је реч о наслеђивању особина родитеља, ситуација је врло јасна: од мајки малишани наслеђују интелект, док су очеви "задужени" за то да на своје потомке пренесу друге карактеристике. Неке од њих су чисто физичке природе, док су неке везане за психички аспект детета.

Пол

На Балкану је раније (у многим крајевима још увек) постојала пракса да се рођење сина слави много више него рођење ћерке. Мушкарци су чак бивали и разочарани када би на свет дошла девојчица. Међутим, ово уопште не зависи од мајке, већ од оца, који "доприноси" генетичкој структуси својим Y хромозомом.

Висина

Физичке караткеристике и изглед зависе од гена који носе родитељи, а постоји најмање 700 генетичких варијација које утичу на висину детета када оно порасте. Чак и поред тога што и отац и мајка "дају" своје гене наследницима, на висину ипак мало више утиче отац, преноси магазин Family Education.

Проблеми са менталним здрављем

Генетика игра значајну улогу када је ментално здравље у питању. Међутим, утицај мушких гена овде преовладава. Уколико се они остваре у улози оца у каснијој доби, квалитет њихове семене течности је слабији, а самим тим се може догодити и да се код деце развију проблеми са менталним здрављем.

Личност

Окружење у коме деца одрастају има велики утицај на личност детета. Али, овде није толико ствар у генетици, већ у начину одгоја. Примера ради, очеви који су мирне нарави подстаћи ће децу да формирају мирну и благу личност, која ће се касније додатно адаптирати.

Начин складиштења масти

У нашем се телу сакупља 2 врсте масти: "браон" маст која се користи као извор енергије и "бела" маст која се гомила у телу и може довести до здравствених тегоба попут гојазности и срчаних обољења. Научници су закључили да је начин на који се акумулирају "браон" масти зснован н а генима мајки, док то како тело чува "беле" масти зависи од гена које се наслеђују од оца.

image