Магазин

Да ли је дете паметно на маму или на тату? Научници открили од ког родитеља дете наслеђује интелект

Сагласно општеприхваћеном мишљењу, интелект дете наслеђује од оба родитеља. Међутим, генетичари су открили да на једно родитељу ипак лежи више одговорности када је ова црта личности у питању. Да ли је то мајка или отац?
Да ли је дете паметно на маму или на тату? Научници открили од ког родитеља дете наслеђује интелект© Canva / evgenyatamanenko

"Ма, само нека је лепа на мене, а паметна на тату и освојиће свет" - реченица је коју сте сигурно макар једном чули у породици са малом децом. Међутим, научници су установили да је, иако се путем генетике на дете преносе особине оба родитеља, за интелект више "задужена" мајка.

Ово занимљиво откриће у области генетике објављено је на научном порталу Сајколоџи Спот, а до њега су дошли научници Одељења сицоилошких наука америчком Савета медицинских истраживања. Како се интелект преноси са родитеља на дете и како су научници уопште дошли до овог закључка?

Интелект се преноси путем X хромозома

Гени који су одговорни за ниво интелекта налазе се на X хромозому. Жене имају два таква хромозома, док мушкарци само један, при чему је други - Y. Дакле, већ на основу генетичких карактеристика оба родитеља, шансе да дете наследи интелект од мајке су двоструко веће него да га наследи од оца. Међутим, од укупног степена интелекта, тек између 40 до 60 процената је наслеђено - преостали део се стиче кроз одрастање.

Како би дошли до овог закључка, научници су спровели детаљну анализу података добијених од 12.680 испитаника узраста од 14 до 22 године. У обзир су се узимали квоцијент интелигенције (IQ) деце, раса, степен образовања, као и социјално-економски степен, а анализа је показала да је ипак највећи утицај имао IQ мајке.

Значај очева није занемарљив, али у каснијем узрасту

Иако се, генетички гледано, ниво интелекта наслеђује по женској линији, значај очева у формирању укупног степена интелигенције уопште није занемарљив. Штавише, између 40 и 60 процената интелекта деца добијају за време одрастања, тако што "сакупљају и упијају" импулсе које добијају од окружења.

Тако је установљено и да је у породицама у којима отац заузима значајну позицију код мушке деце примећен виши ниво интелекта него у породицама у којима мушка фигура одсуствује или је слаба. Код женске деце оваква законитост није уочена.

image
VV inauguration
banner