Магазин

Неочекивани нежељени ефекат брзог губитка тежине

Када почнемо са дијетом желимо да резултати буду скоро па одмах видљиви. Заиста, многи успевају да за кратко време скину доста килограма, али их и брзо врате. Нездрави приступ мршављењу може да нас кошта здравља и да се одрази на густину костију.
Неочекивани нежељени ефекат брзог губитка тежине© @ rawpixel.com/freepik

Пре извесног времена глумица и телевизијска личност Џамила Џамил (38) на свом Инстаграм профилу је поделила пост у ком је обавестила јавност да су године екстремних дијета и губитка тежине нашкодиле њеној густини костију. Рекла је да је оштетила густину костију током 20 година дијете и да се сада носи са последицама као што је велики бол.

Једна је од ретких утицајних личности, која је поделила свој проблем јавно, јер лекари напомињу да се о њему не говори довољно:

"Иако се о густини костију не говори много у свакодневном животу, она је важна мера здравља. Густина костију је количина минералног садржаја присутног у костима", објаснила је др Џилан Вулдриџ.

Другим речима, већа густина костију, значи да имамо углавном, здравије кости које су отпорније на преломе. У обрнутом случају, кости нису толико добре структуре и да смо изложени повећаном ризику од прелома.

Губитак тежине штети густини костију, али екстремни губитак тежине и неизбалансирана исхрана су најштетнији. Истраживања показују да се овај губитак догађа ређе и мање је штетан код људи који губе килограме умерено, али да треба да будемо опрезни: 

"Чак и ако имамо здравије приступе, још увек постоји део тог губитка тежине који није масноћа, него су мишићи a код жена у менопаузи - кости", наглашава др Курт Канел.

Тренинг отпора и правилна исхрана - док се губи на тежини

Вежбе отпора, које су јако битне за наше кости, укључује склекове, искораке, чучњеве, дизање тегова:

"Можемо са сигурношћу рећи да када укључимо вежбу у процес мршављења, посебно вежбу отпора, изгубићемо мање мишића и мање густине него ако само ограничимо унос калорија или само изгубимо на тежину тако што ћемо смањити исхрану. Храна је битна, али и обезбеђивање адекватног уноса калцијума, витамина Д и протеина", наглашава је Канел.

Неодржива тежина - губитак и добијање на тежини изнова и изнова има тенденцију да оптерећује тело, наглашавају лекари.

"Стално говорим људима, број на ваги је број на ваги. То није резултат за то како радите нити има било какве везе са вашом вредношћу. Важније је размишљати о томе како живите свој живот. Да ли редовно вежбате? Да ли једете исхрану која се састоји од воћа, поврћа, немасних протеина, здравих масти и целих житарица", каже Канел, а пише Хафпост.

image
VV inauguration
banner