Магазин

Који су нежељени ефекти ласерске епилације? Од једног стрепе све жене

Ласерско уклањање длачица је једна од најпопуларнијих козметичких процедура и код већине оних који се за њу определе резултати су добри. Међутим, постоје и нежељени ефекти ове процедуре.
Који су нежељени ефекти ласерске епилације? Од једног стрепе све жене© Canva / nikolasvn

Нежељене длачице на телу су моћна мора готово сваке жене, а борба са њима - попут борбе са ветрењачама. Данас, захваљујући развоју индустрије неге и лепоте, у овој борби нисмо саме, већ имамо и савезнике - ласере који длачице "прже" у корену. Иако се сматра најделотворнијом, а уједно и најбезопаснијом методом, ласерска епилација у изузетним случајевима може имати и нежељене последице, које су поприлично ужасавајуће за припаднице лепшег пола.

Нежељени ефекти ласерског уклањања длачица

Парадоксално, код одређеног броја жена се након третмана ласерске епилације дешава потпуно супротан ефекат - уместо да длачице расту спорије, да буду тање и да испадају, оне постају још јаче, дуже и упадљивије. Овај феномен познат под називом парадоксална хипертрихоза је веома редак и погађа тек неколико процената жена, па се о њему јако ретко и говори.

Парадоксална хипертрихоза настаје услед апликовања снижене енергије ласера, када се козметичари или клијенти боје да ће зрак ласера бити исувише јак и изазвати опекотине. Тада уместо спаљивања фоликула длаке долази до ширења крвних судова, а самим тим и боље прокрвљености регије која се третира, што длачицама даје више "хране".

За овакав контраефекат не постоје правила - може се догодити било коме. Ипак, постоје ризичне групе, код којих је вероватноћа за нијансу већа него код осталих. То су особе тамнијег тена са јачим длачицама, као и жене са синдромом полицистичних јајника, наводе експерти у интервјуу за Њујорк Пост.

Може ли ласерска епилација имати још неке негативне последице

Поред парадоксалне хипертрихозе, постоје још неке минорне негативне последице које се могу јавити на регијама третираним ласером. Уређај за уклањање длачица може проузроковати фоликуларни едем, односно оток фоликула длаке, али он нестаје у наредних 24 часа од процедуре.

Такође, код људи са осетљивијом кожом могу се јавити појачан свраб, изражено црвенило, промене у пигментацији коже или незнатне опекотине. Из тог разлога увек се препоручује обављање ове процедуре код стручњака специјализованих за то, а никако у непровереним салонима код особа које су нестручне.

image