Магазин

Шест ствари које вам праве неред у кухињи

Кухиња је врло "активан" део куће, тако да често ни не приметимо када у њој настане неред. Можда нисте ни свесни колико заосталог пластичног прибора вам заузима простор, можда не знате колико сте шоља добили у последње две године, а можда је и некој храни коју чивате у конзервама одавно истекао рок. Ово су само неки "кривци" који ову просторију чине непрегледном, а ево како да их се отарасите.
Шест ствари које вам праве неред у кухињи© Freepik/freepik

Кухиња је "срце куће", пуне су свакодневних активности, од припремања хране и пића до свакодневног "брзог" чишћења, тако да су подложне скупљању нереда. Када одлучите да распремите кухињу, почните од следећих ствари:

Стари кувари и књиге

Има оних који и даље воле да листају куваре и читају старе породичне рецепте, али ако се данас искључиво ослањате на интернет када тражите упутства за припремање хране, онда вам ово вероватно само ствара неред и заузима простор. Неке куваре можете да поклоните, а старе папире и рецепте можете да баците (вероватно ћете их свакако пронаћи онлајн).

Храна у остави

Прегледајте садржај оставе у којој држите пахуљице, орашасте плодове, конзервирану храну и зачине. Вероватно ћете приметити да се већина зачина претворила у непривлачну, безукусну прашину, да је на неким конзервама истекао рок трајања, да су неки орашасти плодови изгубили укус...

Добро је знати да млевени зачини могу да трају око годину дана након што се отворе, док су цели зачини употребљиви једну до три године. Најбоље је да баците све што нема богат, привлачан мирис.

Шоље

Иако можда свакодневно пијете кафу, и то више пута на дан, велике су шансе да имате много више шоља него што вам је потребно, а да се ни не сећате како сте их добили. Већина њих су поклони, промотивни материјал или последица импулсивне куповине (па чак и поред тога, сигурно имате једну или две омиљене шоље, које скоро никада не мењате).

Издвојите неколико минута да их све прегледате, а оне које су оштећене одмах баците. Затим, погледајте све промотивне шоље које имате - да ли вам довољно значе да их чувате, да ли су довољно велике и квалитетне или се ипак можете опростити од њих?

На крају, ако се још увек премишљате, запитајте се: да ли бисте потрошили новац на одређену шољу, да је већ немате у колекцији? Ако је одговор одричан, онда је вероватно боље да је се отарасите.

Преграде испод судопере

Ако вам је ормарић испод судопере пун крпа, сунђера и свим врстама средстава за чишћење, време је да га прегледате. Извуците све производе, видите шта је корисно, а шта није, и одбаците ствари које вероватно нећете користити. Тако ћете ослободити простор и лакше ћете пронаћи оно што вам треба када дође време за следеће чишћење.

Посуђе

Дрвене кашике, кутлаче, пластични прибор и чаше, картонски тањири... Ови предмети вероватно заузимају доста простора у кухињи, а користите их само за посебне прилике, ако што су прославе или пикник.

Не морате да их се отарасите, јер ће вероватно бити корисне у будућности, али одложите их на место на коме неће сметати (као што је кутија испод судопере, посебно место у остави...).

Кесе

Сваки дом је пун пластичних кеса, као и великих кеса у којима се налази - још кеса. Наравно, оне увек имају сврху, све док не почну да "владају" кухињом. Срећом, увек их можете напунити претходно поменутим стварима којих се ослобађате, па да задржите оне које ћете сигурно користити. Не брините ако мислите да их немате довољно, јер ће вам вероватно у живот доћи још много кеса.  

image