Магазин

"Нисам га уходила": Жена, инспирација за серију "Бејби рејндир", најавила тужбу за "опседнутост" њом

Жена која је наводно била инспирација за лик Марте у Нетфликсовој хит серији "Бејби рејндир (Baby Reindeer)", рађеној по истинитој причи, је у ТВ интервјуу са Пирсом Морганом одлучила да подели своју страну приче. Рекла да је серија чиста фикција и клевета, да је аутор и главни глумац Ричард Гад заправо онај ко је опседнут њоме а не обрнуто, и да ће га зато тужити суду, као и да трпи малтретирање јавности због "његових лажи".
"Нисам га уходила": Жена, инспирација за серију "Бејби рејндир", најавила тужбу за "опседнутост" њом© Screenshot/Youtube, X

Фиона Харви, жена по којој је наводно написан лик Марте, уходитељке главног лика овог Нетфликсовог хита, изнела је у ТВ интервјуу своје утиске о серији, бранивши се од "лажи" које је Ричард Гад ширио о њиховом односу, сматрајући да је он "преувеличао чињенице" и најавила тужбу за "опседнутост" њом - против њега као сценаристе и Нетфликса.

У серији, главни јунак Дони Дан (Ричард Гад) је комичар који ради у пабу, а након што покаже љубазност усамљеној гошћи Марти Скот, она постаје опчињена њиме и почиње да га уходи. Марта, то јест Фиона, је наводно уходила Гада више од четири године, у периоду око 2014. године - за то време му је послала више од 41.000 мејлова, оставила  више од 350 сати говорне поште, стотине писама...

Након што су љубитељи серије покушали да пронађу праву Марту, она се јавила медијима у Лондону, запретила је судским процесом против Гада и Нетфликса, због наводних неистина које је изнео у серији.

"Он има озбиљне психијатријске поремећаје, рекла сам му да ме остави на миру"

"Слали су ми претње смрћу", рекла је Фиона у интервјуу, који је до сада погледало скоро 4 милиона људи. Додала је да има дечка адвоката, са којим је у вези већ пет година, и да он сматра да су серија и вести везане за њу "ужасне".

Иако је Фиона интензивно бранила своје искуство и Гада називала "лажовом" у интервуу Моргану Пирсу, који је током интензивног разговора упорно тражио да му она разјасни све неистине у серији, признала је да заправо није гледала ову драму.

Ово су приметили и корисници друштвених мрежа - "Да ли сам добро разумео - жели да тужи серију, коју није гледала, јер особа која је приказана у серији није она?", "Рекла је да није гледала, али ипак зна да каже шта се дешава у серији", пишу људи у Јутјуб коментарима интервјуа.

"Чула сам за судску сцену, за затворске казне и све те ствари... Нисам гледала ништа од тога. Серија је довољно преузела мој живот", рекла је Фиона. "Сматрам да је то ужасно, мизогино. Неке од претњи смрћу биле су заиста страшне, људи ме зову телефоном... Знате, било је апсолутно ужасно"

Што се тиче "дигиталног ухођења", Фиона негира да је Гаду послала 41.000 мејлова, иако је Нетфликс раније тврдио да су електронске поруке приказане у серији праве е-поруке које је Гад примио од ње. "Мислим да их је вероватно сам измислио", навела је госпођа Харви, додајући да му је послала само "шачицу мејлова". Када је водитељ тражио прецизан број, рекла је да је комичару послала "мање од 10".

Међутим, оно што је вероватно најинтересантније је то да Фиона тврди да је она та која је угрожена, да се са Гадом састала само неколико пута, говорила му да је остави на миру, да га је одбила када је наводно алудирао да жели да има секс са њом, као и да је он тај који "има психичке проблеме".

"Никад ми није понудио бесплатни чај, била сам у пабу и прекинуо ме је док сам водила разговор са другом особом у пабу, што је јако неваспитано, и почео је да прича са мном. Тако да је вероватно да је од тада опседнут мноме," рекла је у интервјуу.

Госпођа Харви је такође негирала да је икада била осуђена и послата у затвор за ухођење господина Гада. "То је потпуно нетачно и веома штетно за каријеру. Желим то да оповргнем. Ја нисам прогонитељ. То је потпуна глупост."

"Остави ме на миру, молим те. Нађи живот, нађи прави посао. Ужаснута сам оним што си урадио", била је порука коју је Фиона поручила Гаду, након што ју је Пирс упитао шта би желела да му каже ако гледа интервју.

Додала је да не верује да се Гад довољно потрудио да сакрије њен идентитет, јер сматра да су људи могли врло брзо да је пронађу. С друге стране, водитељ Пирс Морган се суочио са критиком активиста за ментално здравље и оних који су преживели ухођење, због његове "неодговорне" одлуке да интервјуише "очигледно нестабилну" жену.

Јавност бира између две стране

Након што је велики број људи погледало серију и интервју, мишљења су подељена. Једна страна верује да је лик Марте заиста направљен према Фиони, да се њено понашање и гестикулације поклапају са оним које Марта има у серији и да "себи никако није помогла што је дошла на овај интервју".

С друге стране, има и оних који исказују емпатију према Фиони, сматрајући да је она ментално оболела особа коју је експлоатисао Ричард Гад, Нетфликс, па и Пирс Морган. За сада, Гад није јавно одговорио на њене оптужбе и интервју, али неки корисници друштвених мрежа сматрају да је њено јавно појављивање "сјајан повод за другу сезону".

Серија "Бејби рејндир" је постала огроман хит у протеклих месец дана. Ова прича је толико привукла публику, да је чак порасао број претплата на платофрму Нетфликс. У првих недељу дана, серију је погледало преко 2 милиона људи, а аналитичари сматрају да ће бројке, посебно након овог интервјуа, само наставити да расту.

image