Магазин

Украли су вам телефон? Одмах урадите ових 6 ствари како бисте заштитили своју приватност

Крађа телефона или његов губитак су права ноћна мора. Не само због тога што се подаци често не могу повратити, већ зато што могу завршити у рукама злонамерних људи.
Украли су вам телефон? Одмах урадите ових 6 ствари како бисте заштитили своју приватност© Canva / Konstantin Postumitenko

Они који су се макар једном нашли на мети лопова и остали без мобилног телефона најбоље знају кроз какву су агонију пролазили. Наравно, са разлогом, будући да су мобилни телефони данас неизоставни део свакодневице и права ризница личних и пословних података - фотографија, контаката и банковних рачуна. Уколико вам се догоди да и сами будете жртва злонамерника, ови савети стручњака за безбедност из компаније Касперски ће вам бити злата вредни.

Закључајте телефон и обришите све податке са њега

Савремени телефони имају интегрисану апликацију за даљинско закључавање и брисање свих поверљивих података. Како бисте спречили лопове да приступе вашим фотографијама, порукама и рачунима у банци, прво путем браузера приступите софтверу за брисање меморије телефона и његово закључавање.

Промените све лозинке

Након што потпуно онеспособите телефон, приступите следећем кораку, а то је промена лозинки на свим вашим налозима - апликације за мобилно банкарство би требало да буду приоритет, а потом и мејлови и налози на друштвеним мрежама. Уколико плаћате претплату за неке од дигиталних сервиса, промените лозинке и ту.

Обавестите провајдера о крађи

Пошто прође иницијални шок, немојте заборавити да о крађи информишете провајдера. Тако ћете спречити лопове да искористе вашу SIM-картицу и потенцијално направе астрономски рачун, који ћете на крају ви бити у обавези да платите. Осим тога, онемогућићете им да ваш број телефона користе за неке "мутне" радње.

Обавезно позовите и банку

Иако сте већ у првим тренуцима заблокирали телефон и променили лозинке, обавезно позовите и банку, нарочито уколико имате апликације за мобилно банкарство инсталиране на телефону. Позовите банку чак и ако их немате, јер се може десити да су вам број картице и безбедносни код сачувани уколико сте куповали нешто онлајн. Блокирањем картица ћете се осигурати.

Јавите члановима породице и пријатељима

О крађи телефона обавезно обавестите и чланове породице и пријатеље, као и пословне партнере. Може се десити да лопови покушају да са њима ступе у контакт, да се представе као ви и тако "извуку" неке поверљиве податке или новац од њих. Овако ћете избећи да ваши ближњи брину ако им се не јављате дуже време на телефон.

Пријавите крађу полицији

Неки сматрају да би полицију прво требало обавестити, али је по мишљењу стручњака за сајбер безбедност важније прво предузети све претходне кораке. У већини случајева полиција неће моћи да одмах предузме све потребне безбедносне мере, а управо од њих зависи хоће ли поверљиви подаци бити искоришћени против вас.

image