Магазин

Вештина "гуглања" - "гуглате" ли на прави начин

"Не треба да знам све, само треба да знам где да потражим када ми затреба", рекао је својевремено Алберт Ајнштајн, а ова реченица данас, када се на Гуглу дневно претражује у просеку 8.5 милијарди захтева, има још више смисла
Вештина "гуглања" - "гуглате" ли на прави начин© unsplash/Nathana Rebouças

Данас је могуће пронаћи на Гуглу скоро сваки податак. Иако мислите да је ово очигледно, варате се - многи корисници интернета једва да су загребали по површини могућности овог браузера, не знају како да "гуглају" на прави начин. "Гуглање" је вештина која се вежба и унапређује.

Како бисте на Гуглу добили прави одговор, потребно је поставити право питање, а да бисте добили прави одговор брзо - потребно је знати на који начин поставити право питање. Данас смо ту да откријемо који су то мали трикови који ће вам помоћи да "гуглате" ефикасно и не загубите се у мноштву понуђених одговора.

Претрага садржаја на одређеном сајту

Уколико желите да неки производ или неку тему  пронађете у оквиру одређеног сајта не губећи превише времена тражећи га међу резултатима, довољно је да приликом саме претраге у поље "Search" укуцате појам који тражите и додате "site:" - тако ћете сузити претрагу само на резулате који су релевантни за вас и уштедети време на претраживање.

Користите наводнике

Алгоритам Гугла приликом претраге користи појмове које сте унели као кључне  речи, трудећи се да задовољи тражене критеријуме. Међутим, резултати које он нуди приликом обичне претраге могу, али не морају садржати све појмове које сте претраживали. Зато, уколико желите да вашу претрагу конкретизујете, а резултати које добијете одговарају управо ономе што сте тражили, користите наводнике на почетку и крају појма који тражите. Тако ће Гугл урадити темељнију и детаљнију претрагу, и понудити резултате који садрже све појмове које сте тражили.

Претрага по типу фајла

Често нам је потребно да у мору понуђених резултата по задатој претрази пронађемо фајл у одређеном формату, било да је у питању неки документ у пдф -у или нека презентација у пауер поинту. Како не бисте узалудно губили време отварајући сваки понуђени сајт и на њему претраживали фајл који вам је потребан, довољно је да искористите могућности браузера и у поље за претрагу унесете тип фајла који тражите (односно његову екстензију).

На пример: Тражите Закон о раду, али не у форми текста на неком сајту, већ у пдф формату: у поље претраге  укуцате "Закон о раду filetype:pdf" - Гугл претрага приказиваће вам само резултате по траженом критеријуму, односно само пдф формате фајла.

Коришћењем звездице олакшавате претрагу

Сећате се дела тражених појмова, али не и комплетног упита? Коришћењем звездице уместо непознатих речи у комбинацији са познатим речима добићете све резултате који у себе укључују тражене речи, а звездицу ће заменити термини који се најчешће користе према задатим критеријумима. 

На пример: Нисте сигурни са чиме је била торта чији сте рецепт некада давно претраживали, али сте сигурни да је била са вишњама, када у претрагу унесете "торта са * и вишњама" Гулг ће приказати све резултате по задатим параметрима при чему ће звездицу замењати појмовима из рецепата.

Искључите из претраге резултате користећи „-„

Не желите да вам се у резултатима претраге појављују одређени појмови? Није проблем - Гугл ће из резултата претраге искључити појам који не желите да вам се приказује уколико у самој претрази испред тог појма унесете карактер „-„.

image