Свет

Буркина Фасо обуставила емитовање Би-Би-Сија и "Гласа Америке"

Медије које финансирају САД, државне власти западноафричке земље ставиле су под забрану због прилога о убиствима цивила које је наводно починила војска
Буркина Фасо обуставила емитовање Би-Би-Сија и "Гласа Америке"Getty © picture alliance / Contributor

Буркина Фасо обуставила је радио емитовање Би-Би-Сија Африка и "Гласа Америке" (ВОА), које финансирају Сједињене Америчке Државе, на две недеље због њиховог извештавања о извештају Хјуман рајтс воча (ХРВ) у којем се војска оптужује за убиства, саопштиле су власти у четвртак увече.

У извештају заснованом на сопственој истрази, ова организација навела је да је војска те западноафричке земље по кратком поступку погубила око 223 сељана, укључујући најмање 56 деце, у фебруару у оквиру кампање против цивила оптужених за сарадњу са џихадистичким милитантима.

ХРВ је објавио да је војска Буркинабеа у више наврата починила масовне злочине над цивилима у име борбе против тероризма и позвала је власти да истраже масакре.

Државни савет за комуникације саопштио је да извештај ХРВ-а садржи "тенденциозне" изјаве против војске које би могле да изазову јавну узнемирење и да ће обуставити програме емитера због њиховог извештавања о тој причи.

Власти су такође у саопштењу навеле да су наредиле провајдерима интернет услуга да обуставе приступ веб локацијама и другим дигиталним платформама Би-Би-Сија, "Гласа Америке" и Хјуман ратјс воча из Буркине Фасо.

"ВОА остаје при свом извештавању о Буркини Фасо и намерава да настави да у потпуности и поштено покрива догађаје у тој земљи. Строго се придржавамо принципа тачног, уравнотеженог и свеобухватног новинарства, стога тражимо од владе Буркине Фасо да преиспита ову забрињавајућу одлуку", рекао је вршилац дужности директора ВОА Џон Липман у саопштењу.

ХРВ је спровео истрагу након што је регионални тужилац у марту рекао да је око 170 људи погубљено од стране неидентификованих нападача током напада на села Комсилга, Нодин и Соро.

image