Свет

Укратко 26. април: Блинкен завршио посету Кини, расписани локални избори у Србији

Русија нема ни геополитичке ни војне интересе да нападне НАТО, поновио је руски министар одбране Сергеј Шојгу, док из Шпаније стиже вест да су под притиском ЕУ и НАТО пристали да испоруче ПВО систем "патриот" Украјини
Укратко 26. април: Блинкен завршио посету Кини, расписани локални избори у Србији© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein
  • Последњег дана посете Кини, амерички државни секретар Ентони Блинкен састао се са кинеским председником Си Ђинпингом и министром спољних послова Ванг Јием. Си Ђинпинг је на састанку са Блинкеном у Пекингу истакао да Кина и Америка треба да буду партнери, али и да две земље "треба да поштују своју реч, а не да говоре једно, а раде друго". Блинкен је након састанка са кинеским лидером изјавио да су САД спремне да предузму нове мере и уведу санкције Кини у контексту ситуације у Украјини, док је министар Ји упозорио САД да не треба да се мешају у унутрашње ствари Кине и прелазе "црвене линије".
  • Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић расписала је изборе за одборнике скупштина градова и скупштина општина у Србији за 2. јун. Након што је Народна скупштина Републике Србије двотрећинском већином усвојила измене и допуне закона о локалним изборима, стекли су се услови за расписивање избора у 66 јединица локалне самоуправе.
  • Русија нема геополитичке ни војне интересе да нападне државе чланице НАТО-а, а трупе Алијансе су се приближиле руским границама и створиле додатне претње, указао је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку са колегама земаља чланица Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Астани.
  • Премијер Грчке Киријакос Мицотакис рекао је да та земља неће снабдевати Украјину системима противваздушне одбране "патриот" или ракетама "С-300". Према Мицотакису, слање те опреме Украјини представљало би превелики ризик за грчку ваздушну безбедност. С друге стране, Шпанија је пристала да испоручи ракете за противракетни систем "патриот" Украјини под притиском НАТО-а и ЕУ, објавио је "Паис" позивајући се на изворе из владе. 
  • Парламентарни друштвено-политички систем Русије мора бити ојачан на основу стеченог искуства, поручио је председник Русије Владимир Путин на састанку Савета законодавства Руске Федерације у Санкт Петербургу. Благостање руске породице и јачање суверенитета је задатак број један, нагласио је Путин.
  • Турски председник Реџеп Тајип Ердоган одложио је састанак са председником САД Џозефом Бајденом у Вашингтону, који је неформално био планиран за 9. мај, рекао је неименовани турски званичник за Ројтерс. Он је додао да није познато шта је разлог одлагања посете, као и да ће нови датум ускоро бити заказан.
  • Белорусија ће моћи да пружи војну помоћ својим савезницима у случају агресије на њих, наводи се у војној доктрини коју је одобрила Свебелоруска народна скупштина. Сходно војној доктрини, Белорусија има право да шаље војне контингенте у пријатељске државе са којима има одговарајуће споразуме зарад одржавања међународног мира и безбедности.
  • Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) привела је двојицу припадника проукрајинске терористичке организације "Национал-социјализам-Бела сила" који су припремали терористички напад високог профила у покрајини Волгоград.
  • Русија и Кина позвале су на међународну истрагу саботаже "Северног тока". Они који су извршили терористичке нападе на "Северни ток" неће избећи одговорност и Руска Федерација ће с тим циљем користити сва расположива средства, рекао је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности УН. 
  • Више државно тужилаштво у Подгорици формирало је предмет и у наредном периоду утврђиваће да ли у интервјуу бившег председника Црне Горе Мила Ђукановића који је пре четири дана дао "Антени М" има елемената кривичног дела за које се гоњење предузима по службеној дужности, саопштила је руководилац Вишег државног тужилаштва Весна Меденица.
  • Још један осумњичени за терористички напад на московску дворану "Крокус сити хол" ухапшен је, рекао је портпарол полиције за ТАСС. Незванично, полиција ухапсила држављана Таџикистана.
  • Венецуела рачуна да ће се прикључити БРИКС групи земаља већ ове године и већ се сматра делом те организације, изјавио је министар спољних послова Венецуеле Иван Хил Пинто.
  • Министарство унутрашњих послова Србије поручило је да су нетачни наводи у вези са снимком који се појавио на друштвеним мрежама, а у којем се наводно виде држављани Босне и Херцеговине који се пријављују на адресе у Новом Саду. Из Министарства истичу да је у питању "још један пример грубе злоупотребе", и то овог пута, кадрова који приказују грађане који, после радног времена, користе могућност да у Полицијској управи Нови Сад закажу термин за израду личних докумената за наредни дан.
  • У Србији постоји укупно 2.589.344 домаћинстава, од којих породичних, односно оних који у свом саставу имају најмање једну породицу, има 67,9 одсто или 1.757.507, а непородичних је 32,1 одсто или 831.837 домаћинстава, објавио је Републички завод за статистику (РЗС). 
image