Магазин

Мушка пријатељства ће бити успешнија све док их не привлачи исти тип жене, каже студија

Пријатељство је важно, драгоцено и неопходно сваком човеку, али ако се љубав "умеша", то може направити проблем - посебно ако је, на пример, вашем пријатељу "за око запала" особа с којом се тренутно виђате. Према новој студији, ово је највише наглашено код мушких пријатељстава, јер новонастала "конкуренција" постепено угрожава однос или чак спречава да се потенцијално пријатељство развије.
Мушка пријатељства ће бити успешнија све док их не привлачи исти тип жене, каже студија© Freepik/ArthurHidden

Мушка пријатељства се у већини случајева не склапају превише тешко, а дуга пријатељства вероватно неће имати тензије - докле год обе стране не деле исти укус за жене. Овај феномен је показало ново истраживање, наглашавајући да такмичење за пажњу лепшег пола може оставити последице на мушка пријатељства или их потпуно спречити да се уопште развију.

"Ова студија пружа прве доказе да преференце мушкараца за одређен тип партнерке могу утицати на њихове ставове - посебно према новим, потенцијалним пријатељима, у фази када их још не познају довољно", изјавила је водећи истраживач Кели Кембел, преноси "Њујорк пост".

У истраживању је учествовало око 40 мушких и женских студената. Учесницима је приказано по 20 фотографија супротног пола, које су потом морали да рангирају од најатрактивнијих до најмање атрактивних. На десет слика су биле славне личности, док су на других десет били непознати људи.

Након тога, учесници су учествовали у трочасовној сесији "пријатељства на брзину", које је одржано одвојено за мушкарце и жене. Учесници у свакој групи су се међусобно упознавали и разговарали једни с другима око три минута. Затим би попунили кратку анкету, како би проценили њихово потенцијално пријатељство.

Када су анализирали резултате анкета, истраживачи су приметили сличности међу мушкарцима: Они који међусобно нису делили исти укус за жене су имали много боље оцене, па самим тиме већу шансу да развију пријатељство. 

Интересантно је да је студија показала да исто није важило за женска пријатељства - према налазима, преференце ка одређеном типу мушкараца нису утицале на то да ли су се жене из студије међусобно слагале.

С обзиром на малу величину групе учесника, истраживачи кажу да је потребна студија већег обима да би се додатно потврдили резултати њихове анализе. Ипак, може се рећи да су мушкарци често склонији "такмичењима", па тако и у међуљудским односима.

image