Магазин

Када је право време за прву посету стоматологу: Ова 3 прегледа су кључна

Да ли треба дете водити пре него што никну први зубићи, сачекати да прође неколико месеци након тога или тек када се јави неки очигледан проблем? Орална хигијена је од велике важности од најранијег детињства, али се, када је реч о првом одласку код стоматолога, родитељи обично нађу у недоумици.
Када је право време за прву посету стоматологу: Ова 3 прегледа су кључна© Canva / studioroman

Прва посета стоматологу је врло важна, а одабир стручњака који је не само добар у својој сфери, већ и у односу са децом, родитељима може бити прави изазов. Лоше искуство, чак и у најранијем узрасту, код деце може развити анксиозност и патолошки страх од зубара који ће их касније пратити кроз живот, па је врло важно да преглед буде одрађен не само професионално и темељно, већ и са пуно пажње и разумевања дечијих емоција. Када је реч о првим посетама стоматологу, са њима не треба журити, али треба имати у виду три најважнија прегледа - најкасније са навршених годину дана, четири године и седам.

Први преглед зубића код дечијег стоматолога

Прва посета дечијем зубару би требало да се обави по ницању првих зубића, односно у периоду између 6. и 12. месеца живота, саветују стручњаци са портала СуперДентист. Током прегледа ће вам дечији стоматолог објаснити како је потребно одржавати оралну хигијену малишана, шта би требало избегавати у исхрани и како спречити појаву каријеса на млечним зубима. Осим тога, погледаће и да ли постоје неке аномалије у расту зуба или структури вилице.

На други преглед најкасније са 4 године

Друга посета стоматологу би требало да се обави када већ никну сви млечни зуби, односно најкасније са навршене четири године живота. Наравно, под условом да у међувремену нисте уочили накупљање каменца или неке друге проблеме у погледу оралног здравља детета. Каријес у овом узрасту није толико драматичан - према статистици, једно од четворо деце узраста 2 до 5 година има макар један покварен зуб. На овом прегледу стоматолог ће предложити евенуталне корекције у оралној хигијени или препоручити вађење неког зубића и још једном проверити да ли постоје аномалије у структури вилице.

Када је време за трећи одлазак код стоматолога

Идеално време за трећу посету стоматолога јесте у узрасту од 7 година, када почињу да ничу и први стални зуби. Услед смене зуба код деце се могу јавити промене у загрижају, па је веома важно да стоматолог-ортодонт темељно прегледа вилицу и процени да ли је потребно предузети неке мере. Наравно, овај преглед је могуће обавити и нешто раније, уколико је до смене зуба дошло и пре, али се никако не препоручује његово одлагање.

image