Магазин

Стоматолог открива три ситуације када не би требало да перемо зубе

Правилна орална хигијена подразумева да перемо зубе два пута дневно. То обично радимо ујутру кад устанемо и увече пре спавање, али неретко их оперемо после ручка или пар чаша вина. Ипак, постоје ситуације када не би требало да перемо зубе без обзира што устаљена "правила" кажу другачије.
Стоматолог открива три ситуације када не би требало да перемо зубе© @ yanalya/freepik

Прање зуба је важан дневни аспект наше оралне хигијене. Ова радња у трајању од пар минута, спречава настанак каријеса, зауставља појаву плака и каменца. Уколико прање зуба "отаљавамо", стоматолози напомињу да то може брзо довести до разних болести уста и да би прање зуба требало да урадимо два минута пре него што одемо на спавање и најкасније 30 минута након буђења.

Међутим, стручњаци напомињу да постоје ситуације када не би требало да користимо четкицу за зубе јер би то могло довести до оштећења глеђи и појаве каријеса, иако нам се можда чини да је прање зуба нешто што би баш требало да урадимо.  

Зубарка Шадаји Маночехри препоручује да перемо зубе ујутру, али да то не чинимо одмах после доручка: "Тада су уста у 'врло киселом стању'. Када тада перете зубе, трљате ту киселину на зуб која га може га оштетити", појашњава стоматолог.

Такође, колико год нам се чини да зубе треба да оперемо после повраћања, савет стоматолога јесте да ипак мало сачекамо: "Садржај желуца је изузетно кисео, а уста су у киселом стању, тако да, ако перете зубе одмах након тога, у суштини трошите своју глеђ", каже зубарка, а пише Мирор.

Трећа ситуација када није препоручљиво да перемо зубе јесте после слаткиша.  Требало би да сачекамо најмање 60 минута и тек онда оперемо, јер ћемо у супротном "дозволити" киселини да оштети зубе.

Стискање зуба, фактори животне средине, истрошеност, испијање слатких пића, једење слаткиша или киселе хране су водећи узроци губитка глеђи. Стоматолози истичу да морамо о свему овоме водимо рачуна како бисмо зубе што дуже сачували.  

image