Магазин

Оштрији вид, боља концентрација: Како кафа утиче на ваш мозак из минута у минут

Људи из целог света укупно попију око 1.4 милијарде шољица кафе дневно, према подацима Међународне организације за кафу (ИЦО). Она је сјајан помоћник када нам треба концентрација, што би могло објаснити зашто се толико ослањамо на овај напитак да бисмо завршили одређен задатак. Али како јутарња кафа заиста утиче на ваш мозак од када завршите шољицу и да ли постоје одређена доба дана када је конзумирање кафе боље за ваше здравље?
Оштрији вид, боља концентрација: Како кафа утиче на ваш мозак из минута у минут© Freepik/freepik

Кофеин, главни стимуланс у кафи, делује на хемијском нивоу да би вам дао енергију. Међутим, кофеин је структурно сличан другој хемикалији природно створеној у телу, званој аденозин, која нас чини уморним - али кофеин му "заузима место", постепено гради ваш адреналин и узрокује да се допамин дуже задржава.

Кофеин такође ствара залихе адреналина који повећава број откуцаја срца и омогућава брже пумпање крви. У исто време, кофеин спречава да се допамин поново апсорбује у ваш систем, што му омогућава да се задржи у мозгу дуже време, што доводи до тога да осећате његове позитивне ефекте (као што је добро расположење) сатима након козумирања.

Ово задржавање допамина је оно што често покреће мозак да жуди за више кофеина. Што више кафе пијете, формира се више аденозинских рецептора, што значи да може бити потребно више кафе да бисте били будни сада, него када сте почели да пијете кафу (на пример, као млада одрасла особа). Другим речима, развија се толеранција.

Како кофеин "путује" кроз тело из минута у минут

У првих 10 минута, кофеин улази у ваш крвоток и "пумпа" се кроз ваше тело, изазивајући повећање крвног притиска и откуцаја срца.

До 20 минута након узимања, кофеин се везује за аденозинске рецепторе, неутралишући умор. Нивои допамина се повећавају и задржавају, што пружа будност и концентрацију.

У року од 30 минута, ваше надбубрежне жлезде крећу више да раде и производе више хормона. За то време шире се и зенице па ваш вид може постати оштрији.

Након 40 минута, ваше тело почиње да производи више серотонина, који побољшава функцију неурона унутар кичмене мождине - то доводи до побољшане координације и снаге мишића.

После 4 сата ваш метаболизам се убрзава, због чега брже сагоревате енергију. Ваше тело почиње да разлаже ускладиштене масти за то време.

После 6 сати, течна кафа је прошла кроз ваш систем и вероватно ћете осетити потребу за мокрењем, а за то време се избацује отприлике половина кофеина који сте конзумирали.

Здравствене предности кафе

Уколико пијете умерене количине (највише 400 милиграма дневно, то јест четири шољице), кафа може да има низ здравствених добробити, као што су:

  • Убрзавање метаболизма
  • Побољшање физичких перформанси
  • Помаже вам у уносу хранљивих материја (витамини Б2, Б3, Б5, манган и калијум се налазе у кафи)
  • Смањење ризика од развоја дијабетеса типа 2
  • Помаже у борби против симптома депресије и чини вас срећнијим
  • Обезбеђивање извора антиоксиданата

Када је најбоље време за испијање кафе

Ниво кортизола у вашем телу је на природном врхунцу три пута дневно, од којих је један рано ујутро. Према томе, најбоље време за испијање кафе (или унос кофеина кроз друга пића) је између 10 и 12 ујутру, а затим поново између 2 и 5 поподне. Ово ће омогућити вашем мозгу да максимално искористи ваш пораст кофеина у телу, јер не замењује ниједну другу важну функцију, као што је ослобађање кортизола, које се природно дешава неколико пута дневно.

image