Магазин

Суплементи са рибљим уљем могу изазвати срчане проблеме, упозоравају стручњаци

Суплементи су постали свакодневица - неко њима надокнађује дефицит витамина Ц, неко магнезијума, а неко се труди да побољша опште здравље конзумацијом додатака са рибљим уљем. Ипак, ови суплементи нису препоручљиви баш свима, иако важе за веома корисне и здраве.
Суплементи са рибљим уљем могу изазвати срчане проблеме, упозоравају стручњаци© Canva / I_will_be_RB

У жељи да организму пружимо што је више могуће витамина, минерала и других важних елемената често у исхрану укључујемо и разне врсте суплемената: колеген, протеине, рибље уље и слично. Истина, они пружају прегршт користи, али нису сви погодни за све категорије људи. Оно што се најчешће занемарује јесте чињеница да коришћење ових додатака исхрани без консултације лекара, односно "на своју руку", претеривање у количинама и динамици може довести до погоршања здравственог стања и изазвати контраефекат.

Превише суплемената са рибљим уљем се не препоручује једној групи људи

Константна употреба суплемената који садрже рибље уље може довести до пораста ризика од развоја срчаних обољења, као и проузроковати настанак можданог удара, нарочито код пацијената који немају генетске предиспозиције ка обољењима овог типа, упозоравају британски научници. У низу медицинских испитивања ови суплементи су доведени у везу и са 13 процената вишим ризиком од појаве неравномерног срчаног ритма (аритмија) и порастом вероватноће можданог удара за 5 посто, преноси магазин Њујорк Пост резултате истраживања објављених на БМЈ Медисин порталу.

Ко може имати користи од редовне употребе суплемената са рибљим уљем

Насупрот томе, коришћење ових додатака исхрани може успорити брзину прогресије већ постојећих проблема са кардио-васкуларним здрављем и минимизирати ризик од смртног исхода. Звучи парадоксално, али бројке говоре за себе: код пацијената који су у прошлости имали макар један кардио-васкуларни проблем (мождани удар, срчани удар или срчана инсуфицијенција) употреба суплемената са рибљим уљем довела је до смањења ризика од настанка аритмија за 15 посто, односно 9 посто када је реч о фаталним исходима насталим престанком рада срца. Другим речима, особама које пате од кардио-васкуларних обољења рибље уље се препоручује на регуларној бази.

image