Магазин

Лондон је званично "најинтелигентнији" град на свету, а Гренобл - град са најбољим квалитетом живота

На основу годишњег истраживања градова, њихове уређености, економије, степена образовања становника и квалитета живота, изгласани су нови победници. Њујорк је однео победу у општој категорији, док је по мишљењу стручног жирија "најинтелигентнији" град на свету је британска престоница.
Лондон је званично "најинтелигентнији" град на свету, а Гренобл - град са најбољим квалитетом живота© Canva / andresr

Сваке године врши се анализа великих (и не толико великих) светских метропола, квалитета живота у њима и брзина њиховог развоја и на основу тога проглашавају најбољи градове на свету. Ове године Њујорк је заузео прво место када је реч о укупном резултату на основу пет критеријума: економије, људског капитала, квалитета живота, окружења и уређености, док су у преосталим категоријама победу однели Лондон, Гренобл, град Сува на Фиџију и Окланд на Новом Зеланду.

Лондон престигао више од 1.000 светских градова и постао "најинтелигентнији" од свих

У надметању за ласкаву титулу "најинтелигентнијег" града на свету учествовало је више од 1.000 градова, а британска престоница је била далеко испред осталих "такмичара у домену људског капитала, који подразумева изузетно познавање града, иновативне приступе и способност адаптације на технолошке промене, вештине становника и њихов степен едукације. У овој категорији је он сакупио максималних 100 поена и тиме себи осигурао убедљиву победу. На другом месту нашао је Токио, код је треће место припало Ријаду у Саудијској Арабији. У ТОП 10 су се нашли и Њујорк, Сеул, Париз, Вашингтон, Абу Даби, Сиднеј и Бостон.

Гренобл у Француској је на првом месту по квалитету живота

Француски град Гренобл нашао се на првом месту у категорији градова са најбољим квалитетом живота. У обзир су се узимали животни век становника, укупан приход по глави становника, степен заступлљености рекреативних активности и брзина интернет конекције. Сребрна медаља припала је Канбери у Аустралији, док су се одмах иза ње нашли европски градови попут Берна у Швајцарској, Бергена у Норвешкој, Базела (Швајцарска), Луксембурга (Луксембург) Рејкјавика на Исланду, Цириха у Швајцарској, белгијског Гента и Нанта у Француској. Сви наведени градови имали су укупан "скор" од више од 90 поена, објавио је портал Оксфорд Економикс.

image