Магазин

Сујеверје или нешто друго: Зато су се у доба Царске Русије огледала качила високо и под углом

Руски народ је кроз историју заслужан за многе изуме - од оних епохалних, који су потпуно променили ток науке и културе, па све до оних наизглед неважних, а ипак веома корисних. Један од таквих се толико усталио у народу да је наставио да постоји и када су се времена потпуно променила. У питању је начин качења огладала на зидове - високо, одмах испод плафона и под одређеним углом.
Сујеверје или нешто друго: Зато су се у доба Царске Русије огледала качила високо и под углом© Youtube / Кру

Онима који су на филму или неким сликама имали прилике да виде ентеријере старих кућа и станова широм Царске Русије сигурно је за око запало то како су у њима била качена огледала - високо, тик испод плафона и под одређеним углом. Због чега је то тако знају тек поједини историчари и етнолози, али већина људи не може ни да наслути који се разлог крије иза ове навике руских народа.

Одледала у Русији у стара времена нису била за свакога

Како бисмо одговорили на питање шта је то Русе у доба царства навело да своја огледала каче високо и под углом, потребно је да одемо корак назад и разумемо ко је све могао да у кући или стану има огледало. Данас их имамо сви, али су у стара времена она била "резервисана" само за имућне грађане - велепоседнике, успешне трговце, људе на високом положају и слично. Остали су или морали да се сналазе како знају и умеју и огледала купују по вашарима, или се надају да ће једног дана наследити нечије.

Савремени проблеми захтевају савремена решења

Ови који су се сналазили су најчешће имали новца тек за неке мање примерке овог луксузног детаља ентеријера, али - боље и то него да га немају уопште. Управо су они и заслужни за "изум" који је подразумевао да се огледало качи на великој висини, под углом. За њих оно је било попут светиње, према томе чувало се "као очи у глави" - што даље од деце која трче по соби и руше све пред собом. Истина, решење није најзгодније, али јесте функционално. Како су се огледали? Тако што би стали испод огледала, накривили главу уназад и погледали на горе, тражећи свој одраз.

Царска времена су прошла, а народ у СССР је и даље наставио по старом

У време Совјетског Савеза огледала су значајно појефтинила јер се индустрија развијала муњевитом брзином, али је народ и даље наставио да их качи као и пре, испод плафона и под углом. Посебног за то разлога није било, једноставно се навика укоренила дубоко у култури народа. Истина, са доласком нових генерација и ово се полако мењало, али су прошле године и године док коначно се свако огледало није качило нормално, у висини очију, како се каче и данас.

Нису се само огледала качила високо и под углом. И слике су

Осим огледала, у времена старе Русије су се и слике качиле на идентичан начин, али за разлог био другачији. Уметничка дела су тако више долазила до изражаја јер се није стварао одсјај, а уједно су се на тај начин и чувале од директних сунчевих зрака због којих би слике бледеле и наслага прашине коју је после било тешко обрисати. Овај начин качења слика се данас, рецимо, може видети у великом броју музеја и заиста се показао као веома практичан и згодан.

image