Магазин

Током трудноће телу је потребно знатно више енергије него што са мислило - 50 хиљада калорија више

Трудноћа је енергетски много интензивнија него што се пре мислило. За настанак и ношење малог бића неопходно је скоро 50 хиљада калорија и добар сан, истичу научници.
Током трудноће телу је потребно знатно више енергије него што са мислило - 50 хиљада калорија више© Camylla Battani/unsplash

Потребе за додатним калоријама нису једнаке током целог периода трудноће - неопходно је више како време одмиче. У тоталу, "током трудноће, за стварање и ношење фетуса потребно је 49.753 калорије, што је еквивалент 164 сникерс чоколадица", појашњава др Дастин Маршал, коаутор студије објављене часопису Сајанс.

За ову метаанализу, научници су користили су податке из хиљада постојећих научних чланака да би сагледали колико се енергије се током трудноће заиста потроши.

"Иако већина жена вероватно интуитивно осећа или је искусила велике енергетске захтеве који произлазе из трудноће, наш рад истражује широк распон - од инсеката преко гуштера до људи. Открили смо да је укупна енергија потребна за репродукцију знатно већа него што се пре сматрало. Највећи део додатне енергије која је трудници потребна иде на развој и ношење фетуса", рекао је главни аутор студије др Самуел Гинтхер и додаје:

Само известан део енергије "стигне" до бебе, појашњавају научници:

"Већина енергије коју сисари користе у репродукцију се заправо искористи у метаболичкој топлоти, а само 10 одсто заврши код бебе. Када се узму у обзир и лактација и метаболичко оптерећење, сама беба представља мање од 1/20 укупне репродуктивне инвестиције", појашњава Маршал, а пише Си-Ен-Ен.

Многи научници већ сада истичу значај истраживања:

"Мислим да је ова студија револуционарна. Свака трудница би могла да каже колики је ниво исцрпљености када сте трудни и како вам то троши живот", др Ив Фајнберг.

Током трудноће, потребе за калоријама се мењају: "Када дођете до другог тромесечија, потребно вам је око 350 додатних калорија дневно, док је дневно потребно 450 калорија више у трећем тромесечју. Ако дојите мораћете да додате 450 до 500 калорија више у своју исхрану него пре трудноће", рекла је дијететичарка Натали Мокари.

Шта јести током трудноће

"Како ћете јести зависи од трудноће", појашњава Мокари. Она препоручује да труднице покушају да једу свака три до четири сата или да додају грицкалице свака два сата током дана: "Не морају нужно да буду три стандардна оброка са неколико ужина између, јер понекад не можете да се носите са тим ако имате мучнину", истиче.

Важни су угљени хидрати за енергију, протеини, здраве масти као што су лосос, маслиново уље, авокадо, путер од кикирикија: "Неопходно је да енргија долази од добре, целовите хране".

Такође, током трудноће је битан и сан: Ако се осећате уморно, идите на спавање, јер сте исцрпљени у трудноћи", каже Фајнберг.

image