Магазин

Конзумација брзе хране у трудноћи може утицати на здравље бебе

Жудња за храном је потпуно природна појава у трудноћи. Међутим, од тога шта једе трудница ће умногоме може зависити како њено, тако и здравље њене бебе. Оно на шта посебно скрећу пажњу лекари јесте брза храна, коју треба избегавати.
Конзумација брзе хране у трудноћи може утицати на здравље бебе© Canva / mykolasosiukin

Жудња за храном, како слатком, тако и сланом, је сасвим природна за жене у другом стању, али оно што је посебно важно јесте да оброци буду здрави и избалансирани, како би мајци дали енергију, а беби у стомаку - неопходне нутријенте. Иако се трудницама често "прогледа кроз прсте" када су њихови захтеви у питању, једну врсту хране би требало у потпуности избегавати у месецима трудноће.

Труднице би требало да избегавају брзу храну

Осим што је масна и пуна "празних" калорија, брза храна попут бургера, помфрита и крофни садржи и бројне хемикалије које се могу одразити на здравље будуће маме и њене бебе. Међу најопаснијима јесу фталати, који се крију у пластичним чинијицама или фолијама у које је умотана брза храна, а који се "залепе" за оброк приликом припреме и паковања.

Наталожене на површини сочног бургера, сласне крофне или растворене у пићу послуженом у пластичној амбалажи, ове опасне микрочестице улазе у организам труднице, а затим се путем крвотока проширују организмом. На крају крајева, оне, преко плаценте доспевају и у тело бебе и њену циркулацију, потенцијално проузрокујући бројне здравствене компликације.

Превремени порођај, аутизам и друге последице брзе хране у трудноћи

Услед токсичних микрочестица фталата, здравље бебе у мајчиној утроби може бити значајно нарушено. Последично, може доћи и до превременог доласка бебе на свет, које је само по себи ризично, али и различитих стања попут аутизма или поремећаја пажње, који се могу јавити већ у првим месецима живота.

На коме лежи одговорност за ово? Истржаивач Бренан Бејкер у интервјуу за Њујорк Пост истиче да није на трудницама. "Треба да захтевамо од произвођача да трудницама понуде замене које су здравије и које неће изазвати нежељене последице. Ово се односи како на припрему хране, тако и на њено паковање."

Наравно, и жене у другом стању би требало да воде рачуна о томе чиме се хране и да што је виже могуће избегавају прерађену и брзу храну. Уместо тога, своје оброке би требало да базирају на воћу, поврћу, месу и житарицама, по могућности органског порекла, које ће пружити потребну енергију и хранљиве материје.

image