Магазин

Постоји разлог зашто вас стјуардесе поздрављају када улазите у авион

"Добар дан, добродошли на лет", понављају стјуардесе и стјуарди стојећи на вратима авиона сваком путнику који поред њих прође. Неко би помислио да су само љубазни. Међутим, иза тог поздрава се крије нешто друго.
Постоји разлог зашто вас стјуардесе поздрављају када улазите у авион© Canva / yacobchuk

Вероватно се нико није запитао због чега је летачко особље увек "постројено" на вратима авиона када је у току укрцавање. Некако је логично да они путнике дочекују на уласку и упућују их како да дођу до својих седишта. Иако ово јесте један од разлога, јер општа култура тако налаже, постоји још један разлог, који никоме од путника није ни на крај памети.

Шта се крије иза љубазних поздрава летачког особља

Стојећи на улазним вратима и срдачно поздрављајући све путнике, стјуарди и стјуардесе раде још нешто - они детаљно анализирају свакога ко улази у авион и за само пар секунди, на основу њихове појаве и одговора процењују ко је какав путник. Да ли је то неко ко ће моћи да помогне у случају неке непредвиђене ситуације? Или можда неко коме ће, напротив, током лета бити потребна нека помоћ? Или је можда путник под дејством алкохола или опијата, па је потпуно небезбедно пустити га на лет? 

Оваква процена на самим вратима авиона летачком особљу помаже и да на правилан начин смести путнике у кабини, водећи рачуна да, примера ради, децу, старије или особе са менталним сметњама или физичким инвалидитетом не смештају код излаза у случају опасности. Јер, уколико се деси да је потребна хитна евакуација, они не само да неће моћи да помогну, већ ће је због свог стања чак и успорити, објаснила је стјуардеса по имену Раниа у видео-снимку који је поделила на свом налогу на друштвеној мрежи ТикТок.

Вешто око летачког особља "скенира" и ручни пртљаг путника

У тих пар секунди колико се путник задржава на улазу у авион посада погледом "скенира" и ручни пртљаг. Брзо прелазећи погледом преко торби и ранчева они још једном проверавају да у летелицу којим случајем није унето нешто што не би требало. Уколико им нешто западне за око, они о томе обавештавају обезбеђење које се налази на земљи и друге колеге, који потом предузимају све потребне мере како би се установило да ли постоји било каква претња по безбедност.

Иако овакве процедуре многим путницима уливају поверење, јер то значи да је безбедност на највишем нивоу, има и оних којима се ово никако није допало. У коментарима испод подељеног снимка, поједини корисници изјавили су како би летачко особље требало да гледа своја посла и не проверава да ли је неко пијан по уласку у авион. "Када бих био трезан не бих могао да поднесем летење авионом", написао је један корисник ТикТока, док се други надовезао рекавши да је једном због умора уместо "Добар дан" рекао "Добро вече" због чега га је стјуардеса упитно погледала.

image