Магазин

Ево шта се дешава са вашим зубима ако жваћете лед

Једни лед жваћу јер уживају у звуку крцкања који том приликом настаје, други - јер им прија да се додатно освеже након што попију пиће, а трећи јер их то једноставно смирује. Али, мало ко размишља о штетним последицама које ова навика има по здравље зуба.
Ево шта се дешава са вашим зубима ако жваћете лед© Canva / Africa images

У топлим данима који су пред нама многи ће предност дати освежавајућим напицима са великом количином леда: лимунадама, леденим чајевима и кафама, па и коктелима. Лед који остане након испијеног пића може изгледати примамљиво за жвакање - некоме из досаде, а некоме због стреса. Међутим, стоматолози упозоравају да га никако не треба жвакати.

Зашто не треба да жваћете лед

Навика жвакања леда који преостане у чаши је изузетно штетна по зубе. Она може довести до оштећења зубне глеђи услед чега ће зуби постати осетљивији на топлу и хладну храну, крњења зуба, па чак и њиховог пуцања. "Зубна глеђ се састоји од посебних структура у облику штапића, које чине на хиљаде микроскопских кристала", објаснила је доктор Рупали Кулкарни у интервјуу за портал Ју-Ес-Еј Тудеј. "Будући да је и лед такође врста кристала, када он дође у контакт са зубима, једно од њих ће се неминовно оштетити", додала је она.

"Напрснуће зуба може бити изузетно болно. Осим тога, у већини случајева мораћете да извадидте остатак зуба и да на његово место ставите имплант, што није нимало пријатна интервенција", упозорила је стоматолог Гречен Јарборо.

Осим што можете изазвати оштећење зубне глеђи или довести од пуцања зуба, жвакањем леда можете проузроковати и оштећења постојећих пломби на зубима, као и керамичких круница. Због разлике у степену ширења и скупљања природног зуба и материјала, која су очекивана услед промене температуре, пломбе и крунице могу испасти или се одлепити, што никако није добро.

Зубну глеђ оштећује и газирана вода

Зубну глеђ може оштетити и газирана вода, односно угљен-диоксин који се налази у њој, а који се додаје у минералну воду у процесу њене карбонизације. Када се раствори у води, он се претвара у угљену киселину, која у усној дупљи снижава pH вредност, због чега последично долази и до слабљења емајла, заштитног слоја којим су прекривени наши зуби и који је пресудан за њихово здравље.

Осим угљен-диоксида, здрављу зуба додатно штете и различите ароме, као и лимунска и друге киселине које произвођачи воде додају у процесу прављења ових освежавајућих напитака. У комбинацији, ова једињења представљају озбиљну претњу денталном здрављу и могу проузроковати велике проблеме са зубима и деснима. "Иако би газирана вода могла бити здравија алтернатива газираним шићима, важно је конзумирати је умерено", додао је стоматолог Рахул Нехра у интервјуу за портал Вејлс Онлајн.

image