Магазин

Ни црно вино ни кафа: Ово су изненађујуће намирнице због којих ваши зуби нису више бели

Да црно вино и кафа могу обојити зубе, то знамо, али шта је са другим врстама хране и пића? Да ли су намирнице које остављају трагове искључиво вештачки обојена, нездрава храна или то можда могу бити и оне које је препоручљиво јести, као што је одређено воће, зачини или чак спортски напици? Према стручњацима, одговор је: да.
Ни црно вино ни кафа: Ово су изненађујуће намирнице због којих ваши зуби нису више бели© Canva/Анђела Ћосо

Сигурно је да бомбоне, лизалице, чоколада и кафа могу да нам оставе трагове на зубима, јер то можемо да видимо у року од неколико минута. Ипак, постоје намирнице које можда неће оставити мрље у тако кратком временском року, али могу подједнако утицати на боју и здравље наших зуба. Неке садрже велике количине шећера и лако је претпоставити да не могу бити добре за зубе, али друге се класификују као веома здраве и не бисмо рекли да могу имати и негативну страну, као што је остављање пигмента на нашим зубима:

Бобичасто воће

Бруснице, рибизле, грожђе и друго бобичасто воће се сматра за неке од најздравијих намирница које можемо конзумирати. Пуне су влакана, витамина и антиоксиданата и лекари увек препоручују да могу постати део свакодневне исхране. 

Ипак, постоји мала "цена" коју морамо платити када их једемо, а то су флеке које могу оставити на нашим зубима. Интензивни пигменти који се налазе у овом воћу могу обојити наше зубе у плаве, црвене или љубичасте нијансе. Срећом, то не значи да их морамо потпуно избацити из исхране, већ је довољно да пијемо воду током јела и да после тога оперемо зубе.

Бело вино 

Када пијемо црно вино, лако можемо видети да су нам језик, усне и зуби обојени у благо љубичасту или плаву нијансу. Ипак, чак и бело вино и други алкохолни напици могу утицати на боју зуба, јер киселина која се налази у њима може постепено да изгризе и оштети зубну глеђ, од чега зуби могу добити жуту боју.

Кари и куркума

Зачини као што су кари и куркума су познати по својој интензивној, жуто-наранџастој боји. Пошто знамо да врло лако могу да оставе флеке на тањиру, радној површини на кухињи и на нашој кожи, исто важи и за наше зубе. Због тога је препоручљиво да ове зачине не конзумирамо свакодневно, да пијемо воду после сваких неколико залогаја и оперемо зубе када завршимо са оброком.

Безбојни газирани сокови

Можемо претпоставити да газирани сокови вештачких боја, који садрже велики ниво шећера, лако могу да обоје наше зубе, док газирана пића без боје неће оставити траг. Међутим, стручњаци за портал "Бест лајф" објашњавају да ово уопште није истина, већ и да безбојна газирана пића могу бити проблем. Висок ниво шећера може оштетити глеђ и боју зуба, тако да, ако волимо газирано, је најбоље да се определимо за минералну воду која нема додатне укусе.

Спортска пића 

Током тренинга, спортска пића су многима прави спас: пружају хидратацију и додатну енергију, што је увек пожељно када тренирамо. Међутим, постоји једна лоша страна ових напитака, а то су вештачке боје и шећери који се налазе у њима. Исто као и са претходним примерима, висок ниво шећера и хемикалије (које овом пићу дају упадљиве боје) заправо представљају веома лошу комбинацију за боју и здравље наших зуба.

Храна од парадајза

Било да је то болоњезе сос, кечап, супе или било која храна у чијој је основи парадајз, сигурно је да ће оставити траг на нашим зубима. Парадајз је пун киселина које прво ослабе заштитни слој на зубима, па затим допуштају црвеном пигменту парадајза да остане на површини зуба. Слично као када покушавамо да оперемо било које посуђе, поготово пластично, у коме се налазио сос од парадајза: скоро је немогуће отклонити црвене/наранџасте трагове. 

image