Магазин

Због чега је грчки јогурт омиљени избор нутрициониста и поборника здраве исхране

Сви смо чули за грчки јогурт, али - шта је то што га чини толико посебним? Да ли је он само популарнији "старији брат" обичног јогурта или пак и заиста здравија верзија њега?
Због чега је грчки јогурт омиљени избор нутрициониста и поборника здраве исхране© Canva / tashka2000

Нутриционисти и заговорници здраве, избалансиране исхране се практично куну у грчки јогурт, наводећи како је то једна од најхранљивијих и најбољих намирница. Међутим, нико да појасни шта је то што га чини тако посебним и пожељним у исхрани.

Због чега је грчки јогурт одличан избор

"Грчки јогурт је богат протеинима и одличан је извор хранљивих материја и пробиотика, док уједно садржи низак ниво слабо рафинисаног шећера", објаснила је за портал Парејд, Мишел Даријан, сертификовани нутрициониста.

"Зато се ова намирница сматра одличним избором када је реч о ужини, па чак и о комплетном оброку и препоручје свима који теже ка томе да имају високопротеинску исхрану", додаје она.

Ова намирница је богата и многим витаминима: доминирају А, Б2 (рибофлавин) и Б12, а висок је и ниво фосфора, селена, кацијума и калијума. Осим тога, грчки јогурт садржи и обиље казеина - споро сварљивог млечног протеина. У њему се налази и прегршт корисних бактерија (пробиотика) које су одговорне за здравље цревне флоре, па је стога посебно препоручљив онима са осетљивим дигестивним системом.

Како настаје и може ли се направити још здравија верзија ове намирнице

Грчки јогурт је у ствари врло сличан обичном јогурту, али је додатно процеђен како би се уклонила сурутка. Због тога је он доста гушће конзистенције од обичног јогурта. Осим тога, због више концентрације млечне киселине која настаје када бактерије у процесу ферментације разграђују лактозу (природни шећер који се налази у млеку), грчки јогурт је и интензивнијег, "оштријег" укуса.

Иако у продавницама здраве хране и на рафовима супермеркета може пронаћи велики избор грчких јогурта различитих произвођача, многи га праве и самостално, код куће, тако што процеде обичан јогурт. Првенствено због садржаја шећера. Уобичајено је да куповни грчки јогурти садрже између 10 и 15 грама шећера на 100 грама производа, док је обичан куповни јогурт најчешће са нижим процентом шећера.

image