Магазин

Ових 5 намирница поспешују природно лучење колагена и чине да изгледате млађе

Колаген је протеин који нашој кожи даје гипкост и једрину, захваљујући којима ми изгледамо млађе. Многе жене које желе да успоре процес старења у своју редовну рутину укључују и посебне напитке на бази колагена, али је добра вест да можемо и природним путем, кроз исхрану, подстаћи лучење овог протеина.
Ових 5 намирница поспешују природно лучење колагена и чине да изгледате млађе© Canva / Yuliya Furman

Исхрана игра изненађујуће велику улогу у здрављу, а самим тим и изгледу наше коже, а то колико ћемо младолико изгледати зависи од тога које намирнице уносимо на дневној бази. Уколико бирамо да се хранимо избалансирано и намирницама које су богате колагеном, онда можемо бити без бриге - наша кожа ће нам бити захвална и то нам засигурно показати.

Уколико нисте сигурни шта од хране може подстаћи природно лучење колагена, овај списак, који је поделила нутриционисткиња Криста Гонкалвес, може бити одлична полазна тачка.

Темељац од костију

Храна попут темељца (бујона који се добија дугим искувавањем костију) садржи такозвани биорасположиви облик колагена, који организму највише прија јер се најједноставније апсорбује. Осим тога, темељац садржи и калцијум, магнезијум, фосфор, глукозамин, аминокиселине и друге корисне материје које доприносе општем здрављу.

Пилетина

И пилетина је одлична када је активација лучења колагена у питању. Пилеће месо, као и пилећи врат и хрскавице садрже велике количине везивног ткива које је нашем организму потребно како би производио овај злата вредан за младалачки изглед протеин. 

Беланца

Иако јаја (за разлику од пилетине и других намирница животињског порекла) не садрже везивни протеин, у њима се налази нешто друго што их чини одличним активаторима природног лучења колагена. У питању је аминокиселина пролин, која је једна од најважнијих када је реч о овом процесу.

Цитрусно воће

Цитрусно воће попут лимуна, лимете, поморанџе, грејпфрута, кумквата и мандарина садржи висок ниво витамина Ц, који игра главну улогу у производњи колагена. Уколико желите да ваша кожа буде затегнута и еластична, постарајте се да у организам уносите што више намирница које су богате витамином Ц.

Лиснато поврће

Зелено, лиснато поврће многи нутриционисти називају и суперхраном, премда је одлично за регулисање пробаве, садржи висок ниво витамина и минерала, а уједно и даје енергију нашем телу. Зато следећи пут када будете тражили изговор да не поједете блитву, спанаћ или кељ размислите о томе да су они одлични за производњу колагена.

image