Магазин

"Селфији", знојење, туширање: Како да се понашате у теретани и на базену

Правила понашања нас "прате" у свакодневном животу, па тако и у свету фитнеса. Вероватно знате да дођете у теретану/базен и одрадите свој тренинг, али да ли сте некада помислили да неке навике које имате на овим местима можда ометају друге, стварају гужву или чак могу довести до повреда? Ево шта не би требало радити на следећем тренингу.
"Селфији", знојење, туширање: Како да се понашате у теретани и на базену© Freepik/teksomolika

Као и сва друга јавна места, теретане и базени имају одређена "неписана" правила понашања. Осим што се примењују да би људима око вас било пријатно и да би атмосфера била погодна за све, праћење ових савета може побољшати ваш тренинг, спречити повреде или сударе са другима, као и ширење болести:

У теретани

Не задржавајте се дуго на једној справи

Очекивано је да ћете правити паузе између серија, али то не значи да је справа коју користите постала ваш лични простор. У току одмора, неко други може делити справу са вама и тако уштедети своје време, али се на овај начин и избегава стварање гужве. Дакле, будите свесни околине и других људи и не задржавајте се дуго на једној справи.

Ако певише времена проведете за справом јер не можете да докучите како функционише, онда је најбоље и најпрактичније решење да некога питате да вам објасни. Овако избегавате кршење бонтона, али и потенцијалне повреде.

Разговори и бука

Иако је нормално да ћете са неким ћаскати у теретани, посебно ако сте дошли са пријатељем или имате личног тренера, то не значи да сви морају бити укључени у ваш разговор. Чак иако је музика гласнија, не би требало да превише повисите тон, јер ометате туђу концентрацију. Уосталом, већини људи није пријатно да слуша личне детаље туђих живота.

Знојење је у реду, али носите пешкир

Многи поистовећују знојење са успехом у теретани, што је сасвим у реду. Међутим, само зато што је очекивано да ће се људи у теретани знојити, то не значи да то не доноси одређену одговорност. Ако сте се знојили на некој справи, обришите је након коришћења, а пре тога је можете покрити пешкиром да бисте умањили шансе да зној остане на површини.

Ако слушате музику, немојте се поптуно "искључити"

Музика је многима извор мотивације и концентрације, али теретана је, ипак, јавно место на којем се налазе и други људи. Увек постоји могућност да ће вас неко нешто питати - да му помогнете, да делите справу - тако да је препоручљиво да увек будете свесни своје околине.

"Селфији" и видео снимци

Они који желе да прате свој напредак и забележе да ли одређене вежбе раде правилно ће се ослањати на камеру, то је сасвим у реду. Међутим, многе теретане су постале места на која многи иду само да би рекли да "тренирају", а у реалности, само одлазе да праве снимке/фотографије за друштвене мреже.

Ако ово радите, онда вероватно узалуд заузимате простор. На крају, многи сигурно не желе да се појаве у позадини вашег садржаја за Инстаграм или ТикТок.

Не идите у теретану док сте болесни

Многи људи мисле да јачају карактер и дисциплину када смогну снаге да тренирају и под прехладом, али све што заправо раде је одлагање сопственог опоравка, кијају, кашљу на опрему и шире бактерије и вирусе. Ако сте болесни,  дајте себи одмор и време да оздравите.

У базену

Истуширајте се пре него што кренете да пливате

Пре него што одлучите да ускочите у воду, немојте да прескочите туширање, из поштовања према другим пливачима и ради одржавања хигијене. Стручњаци су за "Гардијан" такође објаснили да вода може да реагује на неке дезодорансе и креме, тако да може довести до непријатног мириса када изађете из воде.

Прегледајте ситуацију пре него што уђете у воду

Већина базена имају спору, средњу и брзу траку, која варира у зависности од дана. На брзину погледајте како су траке распоређене, па уђите у траку која вам одговара. Немојте аутоматски ићи увек у исту траку, јер она неће увек бити исте брзине.

Шта да радите ако је неко испред вас спорији

Није необично да другог пливача нежно дотакнете, да бисте му нагласили где се налазите и да бисте избегли сударање. Немојте их нагло ухватити за ногу или руку, већ им дајте времена да вас примете и одреагују.

Шта да радите ако је неко иза вас бржи

Слично као у саобраћају, померите се или се чак поптуно зауставите на две секунде и пустите да бржи пливач прође испред вас. Неки базени имају траке довољно широке за претицање, али ако користите онај који нема, онда дозволите да вас престигне пливач ако је неопходно.

image