Магазин

Вежбање након празника: Три врсте кретања која су нашем телу потребна свакога дана

Након празника, који углавном укључују конзумирање укусне (али и калоричне) хране, многи одлуче да је време за "нови почетак", а неки покушавају да се "врате у форму" и наставе са тренинзима које су практиковали пре одмора. Ипак, овакав прелаз није увек баш једноставан. Зато је добро да се, за почетак, осврнемо на три врсте свакодневних покрета које стручњаци препоручују за свакога, без обзира да ли сте искусни у свету фитнеса или не.
Вежбање након празника: Три врсте кретања која су нашем телу потребна свакога дана© Pexels/Ketut Subiyanto

Често можемо да чујемо упозорења на претеривање у исхрани након празничног поста, како да се постепено прилагодимо конзумирању меса и других намирница, како да се навикнемо на повратак свакодневном животу и обавезама... Иако је све ово важно, ту је и један фактор који лако запостављамо: физичка активност.

Некима су дани одмора идеално време за фитнес, док други воле да их користе искључиво за уживање у јелу и опуштању. Али када се заврше, време је за промену и вежбање постаје приоритет. То не значи да би требало да што пре "уђемо у рутину" и себе гурамо до физичких граница, у нади да ћемо "надокнадити" недостатак вежбања, већ да постепено уведемо више кретања у дневни распоред.

"Наши животи су постали толико заузети - путујемо до посла, седимо по цео дан, а онда смо исцрпљени увече, тако да се због кратке шетње осећате као да сте урадили неку велику ствар", рекала је лични тренер Мелиса Бојд за Си-Ен-Ен. Она наводи три основна покрета која би свако требало да укључи у живот:

Прво је покрет који ваше тело захтева сваки дан, као што су ходање, истезање и савијање. Друго је атлетско кретање, које можете радити неколико пута недељно, да бисте побољшали своју кондицију или тренирали за неки спорт. Треће је друштвено кретање, које радите из забаве или да бисте се повезали са другима, као што је плес или спортови са лоптом.

Наша тела треба да се крећу на много различитих начина

За почетак, ходање је одлично - то је основни покрет који вашем телу треба да би добро функционисало, да би покренуо циркулацију и варење... Али то је само један, једносмерни облик кретања, а нашим телима је потребно више да би била функционална, сматра др Карл Ћирино, хирург спортске медицине.

На пример, ту је истезање - људи користе мишиће и тетиве у својим телима при савијању, увртању и ротацији које раде у свакодневном животу, тако да морају да их истежу у много различитих праваца. Јога и пилатес су две активности које су веома ефикасне и здраве за ове врсте покрета, а и класично истезање је такође невероватно лако, јер је нешто што можете да урадите када се пробудите и пре него што одете у кревет, без опреме. Вежбе снаге могу бити део чишћења дома, одласка у продавницу (подизање терета)...

Када свакодневно практикујете ове покрете, временом ћете имати више равнотеже и стабилности, што помаже у спречавању падова и повреда у свим другим облицима физичке активности, рекао је он. Такође је добро повећати број откуцаја срца неколико пута недељно за здравље кардиоваскуларног система.

Слободни тренуци у дану су време за ове покрете

У идеалном случају, требало би да направите план који укључује ове свакодневне "обавезне" покрете, као што су ходање и истезање, заједно са неким тренингом снаге и друштвеним активностима током недеље.

Међутим, није увек лако направити ову врсту распореда, тако да стручњаци препоручују распоређивање ових покрета у неколико слободних тренутака у свакодневници.

На пример, сваки пут када одете у купатило можете да урадите 20 чучњева, или сваки пут када одете по воду урадите 10 склекова уза зид, можете да се определите за степенице уместо лифта... Такође, ако ове "тренутке кретања" повежете са другим физичким активностима које већ радите, то вам лакше могу постати навика. Препоручљиво је и да пронађете облик кретања у коме потпуно уживате, посебно ако не волите класичне вежбе. То може бити било који спорт са лоптом, вожња бицикла, плес...

Постепен напредак

Важно је имати на уму да креирање плана вежби не захтева брзу и велику промену у вашем начину живота, посебно након периода одмарања. Штавише, боље је да имате лаган почетак, како бисте се навикли на нову рутину и избегли премор или повреде.  

 

image