Магазин

Водич: Како да одаберете праву теретану, посебно када имате превише опција

Није тешко пронаћи мотивацију да почнете да тренирате - долази лето и време за купаћи костим, "исклесани" мишићи фитнес инфлуенсера и манекенки вас подстичу да се покренете. И савим једноставна мисао да ће вежбање побољшати ваше здравље, довољан је разлог се почне. Међутим, оно што може да вас "кочи" је избор теретане: На шта да се фокусирате? На опрему, атмосферу, на изглед ентеријера? На локацију, цене? Ево како да одредите која теретана може да буде идеална за вас.
Водич: Како да одаберете праву теретану, посебно када имате превише опција© Freepik/freepik

С обзиром да је теретана место у које улажете своје драгоцено време и новац, важно је да испуњава све потребне критеријуме. Међутим, многи нису сигурни о којим критеријумима је заправо реч, па је тражење теретане изузетно збуњујуће (па чак и стресно, толико да многи одустану од идеје).

Али ово не мора да буде комоликовано, докле год се ослоните на следећих неколико најважнијих фактора пре него што се учланите у теретану:

Сопствене потребе

Можда је примамљиво да одете у теретану која изгледа добро, која се често рекламира, коју други око вас хвале... Али да ли се све што та теретана нуди поклапа са вашим личним циљевима? На пример, да ли има довољно групних тренинга, ако је то оно што желите?

Ако желите да се посветите кардио тренинзима, да ли су услови адекватни, да ли има довољно трака? Ако желите да повећате мишиће и добијете на снази, да ли постоји довољно разноврсних тегова, као и да ли их има у довољној количини?

Ово су само нека од питања која треба узети у обзир. На крају, добро размислите да ли вам је уопште потребно чланарина за теретану, посебно ако никада раније нисте вежбали. Можда је добра идеја да прво покушате да тренирате напољу или код куће, да стекнете искуство и идеју о томе шта вам заправо одговара, пре него што се обавежете на овај начин.

Највећи и најмањи приоритети

Овај пример се надовезује на претходни, јер одабир теретане највише зависи од онога шта вам је потребно и шта желите. Можете да направите листу приоритета: На врху су ствари које теретана мора имати, у средини су ствари које би било добро да има, али није неопходно, док су на дну ствари које вам нису важне.

На пример, да ли вам је важније да теретана има неколико туш-кабина или је важније да има пространу свлачионицу? Напишите неколико примера и узмите их у обзир када будете бирали место.

Пробни тренинзи

Наравно, никада нећете знати да ли вам теретана одговара ако не одете и не видите је. Зато је добро да обратите пажњу на различите понуде и промоције које теретане око вас рекламирају, као и да ли неке од њих нуде бесплатне пробне тренинге. Ово ће бити добар и приступачан начин да истражите више опција, пре него што донесете одлуку.

Друштвене мреже

Овај пример се не односи на званичне профиле или странице одређене теретане, а ни на фитнес инфлуенсере који је можда промовишу. Овде су у питању реакције чланова, њихове рецензије, коментари... Ово вам може пружити много бољи увид у стварно стање теретане која вас интересује. Некада је чак добро и да погледате клипове људи који тренирају у теретани која вам је запала за око, па посматрајте како изгледа у позадини, да ли атмосфера делује пријатно, да ли је пространа, да ли себе можете замислити у њој...

Локација

Овде не постоји прави одговор, јер он највише зависи од вашег свакодневног распореда. У већини случајева, идеално је да је теретана близу ваше куће, како н бисте губили много времене за одлазак и повратак. Али ако у вашем крају нема одговарајућег локала, онда потражите опције близу вашег посла, тако да пре/после радног времена идете на тренинге.

На крају, ако сте пронашли теретану која вам одговара на свим пољима, али је локација много даље него што бисте желели, морате одредити шта вам је важније: "Савршена" теретана која је далеко или мање импресивна теретана, која је, заузврат, близу куће/послу.

Хигијена

С обзиром да велики број људи на месечном нивоу додирује толико различите опреме и површина у теретани, обратите пажњу на хигијену. Сигурно је да запослени неће дезинфиковати справе, клупе или тегове након сваког коришћења, али важно је да неки најосновнији хигијенски стандарди буду испуњени.

Коју год теретану сте одабрали, чак иако делује беспрекорно чисто, препоручљиво је да носите сопствени пешкир и течно средство за дезинфекцију, како бисте очистили површине које ће бити у директном контакту с вашим телом.

image
VV inauguration
banner