Магазин

Тешка ташна преко једног рамена - навика која кичму скупо кошта

Када бисмо кренули да вадимо ствари из наше торбе, списку не би било краја - кишобран, наочаре за сунце, несесер, телефон, новчаник, флашица са водом, марамице. Овај терет коју свакодневно носимо, не само да нас успорава, већ утиче на држање и ход и ствара велике здравствене проблеме.
Тешка ташна преко једног рамена - навика која кичму скупо кошта© StockSnap/pixabay

Многи ће рећи да је њихова торба коју свакодневно носе "мала кућа", јер имају све у њој - од основних ствари па до игле, конца, слаткиша, књига, фасцикли, лаптопа.

"Преоптерећење торбе могу бити штетне за зглобове, лактове, рамена или леђа, у зависности од тога где се носи", каже др Кевин Лис.

Ситуација се значајно погоршава кад све силне предмете "стрпамо" у ташну и носимо је на једно раме. Лекари наглашавају да увек избегавамо овакве торбе, јер оне стварају проблеме: "Када људи носе неодговарајућу торбу, посебно ону која прекомерно оптерећује кичму, често ће се развити бол у рамену заједно са болом у доњем врату и горњем делу леђа", рекао је др Лук Мацизин, специјалиста неурохирург.

Ова навика, може проузроковати дуготрајну штету: "Многа стања коштаног - мишићног система настају услед неправилног ношења торби. Бол у горњем или доњем делу леђа може настати ако се промени ход или ако особа мења држање због неравнотеже тежине. Може доћи до оштећења нерава ако су каишеви уски и заривају се у кожу", истиче Лис.

Чак и ако ношење торбе сада не задаје бол, могло би изазвати проблеме: "Често је потребно неко време да физичке повреде постану симптоматске, а када постану очигледне, треба им дуго да се залече", појашава Лис.

"Тешке торбе повећавају оптерећење на леђима, посебно ако је тежина неравномерно распоређена или концентрисана у једном подручју. Идеална торба треба да буде лагана како би се смањио укупни терет на леђима. Ако морате да имате торбу са једним ременом, онда потражите ону са дугачким каишом коју можете да носите преко груди и леђа, чиме се тежина боље распоређује на већу површину тела", саветује др Џордан Клерифилд Хенри.

Ранчеви јесу бољи од торби на једно раме, али ни они не смеју да буду тешки

Ношење торбе преко једног рамена уместо равномерне расподеле тежине на оба рамена може да изазове неусклађеност кичме и напрезање, јасни су стручњаци.

Иако је ранац који се носи на оба рамена генерално бољи за леђа, ипак не би требало да га преоптеретимо. "Тежина не би требало да прелази 10 одсто телесне тежине особе", наглашава Лис. Бирати оне који имају нараменице јер су неопходне за равномерно распоређивање тежине преко рамена и горњег дела леђа. Затим, каиш за струк или груди могу додатно стабилизовати торбу и ублажити оптерећење на раменима.

"Посебно је важно осигурати да када носите ранац, он остане у равни са раменима или неколико центиметара испод. Другим речима, не би требало да виси испод струка, јер то повећава оптерећење на мускулатуру горњег дела леђа", каже др Лук, а пише Хаф пост.

За које ташне лекари кажу да су најбоље

Препорука је да се носе торбице око кукова, јер су мале и корисне и вероватно неће изазвати бол у леђима, кажу стручњаци. Такође, можемо да носимо и лагане ташне, али да их пребацимо преко груди и кичме.

image