Магазин

Један безопасан симптом може указати на озбиљно стање које захтева посету кардиологу

Сигурно не волите да иде код доктора, јер постоје други начини на које желите да проведете своје време. Наравно, да не желите да идете код лекара за свако мало здравствено питање, али када говоримо о срцу, не можете бити довољно опрезни. Заправо, постоји један симптом који многи људи одбацују и кардиолози сматрају да треба да га схватите озбиљно.
Један безопасан симптом може указати на озбиљно стање које захтева посету кардиологу© @ Drazen Zigic/freepik

Када је реч о срцу и његовом здрављу, све је битно - балансирана исхрана, вежбање, бар 7 сати сна и наравно минимизирати стрес. Срце шаље сигнале када нешто није у реду, али понекад се "јави" у виду симптома који се обично не везује за њега - нелагодност у грудима се често помеша са сметњама у варењу, а заправо то може бити симптом срчаних болести.

"Имала сам пацијенте и чланове породице који су веровали да имају 'пробавне сметње', али им је заправо био дијагностикован срчани удар након што су тражили медицинску помоћ због ових симптома. Нажалост, неки пацијенти не преживе увек ове скривене срчане ударе, због чега је увек најбоље обратити се свом лекару када се осећате да нешто није у реду", објашњава кардиолог Шенон Викаур и додаје: "Нелагодност у грудима је класичан симптом срчаних болести, који је резултат зачепљења срчаних артерија.

Како да знате да је у питању срчани, а не гастроинтестинални проблем

Прво што би требало да урадите јесте да се обратите лекару опште праксе, а не одмах да одете код кардиолога, каже лекарка.

"Постоји много различитих узрока нелагодности у грудима, укључујући гастроинтестиналне проблеме. Међутим, ако се нелагодност јавља током напора и нестаје након одмора, то онда може бити важан показатељ да бол сигнализира срчани проблем, па би требало посетите кардиолога", наглашава др Винакур.

Посебно треба да буду опрезне особе које имају факторе ризика за срце, укључујући старост (преко 45 за мушкарце или преко 55 за жене), висок крвни притисак, висок холестерол, дијабетес, било какву историју пушења или породичну историју преурањених коронарних болест или изненадне смрти, напомињу лекари, а пише Јаху лајф.

Такође, и друге факторе ризика треба узети у обзир као што су - да ли сте били на лечењу рака (укључујући зрачење груди и одређене хемотерапије), аутоимуне болести, историја трауме или злостављања у детињству или стања повезана са трудноћом укључујући прееклампсију, гестацијски дијабетес, вишеструки побачаји.

Проактивност најбољи третман од свих

Свакако да здрав живот смањује ризике од срчаног удара и болести: 

Будете проактивни, пожељно је да знате колико вам је крвни притисак, тежина и холестерол. Посетите кардиолога ако постоји разлог за забринутост. Имајте на уму да ви имате моћ. Много тога можете учинити да смањите ризик од развоја срчаних болести, срчаног или можданог удара. Престаните са пушењем, почните да се здраво храните, редовно вежбајте", саветује кардиолог. 

image
VV inauguration
banner