Магазин

Најгора и најбоља поза за спавање: Једна нарушава здравље, а друга спашава брак

Знате ли да лош сан вероватно уништава ваш партнерски однос? Неиспаваност и недостатак енергије кваре расположење, што утиче на емоције, па самим тиме на везу/брак. Срећом, довољно је само да обратите пажњу на позе у којој спавате да бисте поправили не само емотивни однос, већ и целокупно здравље.
Најгора и најбоља поза за спавање: Једна нарушава здравље, а друга спашава брак© Pexels/Andrea Piacquadio

С обзиром да се у последње време недовољно квалитетног сна описује као фактор који погоршава емотивне односе, толико да неиспаваност доводи до честих свађа (или чак раскида/развода), било би добро да проверите да ли са партнером спавате "како треба".

Неки стручњаци саветују да се раздвојите од партнера преко ноћи, како бисте мирније спавали и спречили развод. Али шта ако баш не желите да спавате у одвојеним собама? 

Следеће позе за спавање могу бити од користи не само вашем здрављу, већ и вашој вези. Постоје два најбоља положаја спавања за парове којима је потребан добар ноћни одмор, према ТикТок видео снимку који је објавио стручњак за спавање Џејмс Лајнхард.

@levitex 😏🌶️ The secret to a happy relationship #relationship#marriage#secret#wifey♬ original sound - Levitex

Не само да ови положаји држе кичму у правилном положају, већ неки подстичу ослобађање "хормона љубави" окситоцина, тако да могу побољшати квалитет сна, па самим тим и расположење.

Први положај који Џејмс показује је "Сањар", где и он и његова жена леже на боку, са јастуком између колена, тако да је постављен између обе потколенице. Један партнер треба да загрли другог отпозади, тако да долази до ослобађања окситоцина, који опушта, усрећује и побољшава квалитет сна. У исто време, јастук између колена држи кичму у неутралном положају.

Следећи је "Војник", то јест положај у коме људи леже на леђима са рукама на боковима. Лежање на леђима пружа кичми простора да се исправи и може бити иделна поза за оне који не могу да спавају загрљени.

Међутим, да би оба поза дала највише добробити, потребно је да се такође укључи јастук, који би требало да буде постављен испод колена. На тај начин се кичма ослобађа од додатног притиска и може да дође до опуштајућег ефекта "лебдења". У овој пози можете са партнером да се држите за руке, ако желите да будете "близу".

Дакле, то су позе које осигуравају оптимално здравље кичме, али и емотивног односа. Међутим, која поза за спавање никако не би требало да буде опција?

Према стручњацима, људи који спавају на стомаку склонији су разним здравственим проблемима, преноси "Њујорк пост". Неке од највећих тегоба које људи који спавају на стомаку је бол у доњем делу леђа. 

"Ако већ имате проблема са вратом и леђима, спавање у овом положају ће их готово сигурно погоршати", објаснио је др Тони Налда из Центра за смањење сколиозе. Осим тога, спавање на стомаку може отежати дисање и изазвати стрес за срце. Притиском на груди отежавате циркулацију крви, па временом ово повећава ризик од проблема у кардиоваскуларном систему.

Спавање на стомаку такође може изазвати мигрене, укљештене нерве и друге неуролошке проблеме као резултат спавања са савијеним вратом. На крају, спавање на стомаку може бити лоше и из естетских разглога, јер доводи до појављивања бора.

image