Магазин

Ове намирнице могу повећати ниво тестостерона

Савремени начин живота несумњиво доводи до смањења сексуалне жеље, а овај проблем једнако погађа оба пола. Проблеми на послу, стрес због финансија, неслагање са партнером, депресивна стања - све ово може бити окидач за смањење либида. Али, оно што би мушкарце требало да обрадује јесте чињеница да је решавање овог проблема добрим делом у њиховим рукама и да у томе може помоћи и исхрана.
Ове намирнице могу повећати ниво тестостерона© Canva / bit245

Избалансирана исхрана је кључна за одржавање здравља, а како је показало недавно истраживање, она може много утицати и на сексуални живот. И овде није реч о афродизијацима, већ о намирницама богатим полифенолима које потпомажу лучење тестостерона код мушкараца, а самим тим повећавају и либидо, преноси портал Nutrients..

Како намирнице богате полифенолима утичу на либидо

Конзумација намирница које су богате полифенолима, попут поврћа и воћа, у великој мери доприноси повећању сексуалне жеље код мушкараца, показало је недавно истраживање које су спровели научници Монктонског универзитета у Канади. Истраживачи су установили да полифеноли у храни превенирају појаву синдрома хипогонадизма који нарушава правилан рад тестиса и доводи до смањења нивоа мушких полних хормона.

Које намирнице треба јести како би се одржао задовољавајућ ниво тестостерона

Међу намирницама које су богате полифенолима, а конкретно флавоноидима, изофлавонима и флавонолима, посебно се истичу целер, першун, парадајз, махунарке, јабуке и грожђе. Осим тога препоручује се и конзумација зеленог чаја. Наравно, исхрана богата овим нутријентима неће бити од пресудног значаја уколико се квалитет живота уништава конзумацијом алкохолних и дуванских производа, па чак и електронских цигарета за које је доказано да смањују величину тестиса.

Ниво тестостерона после 30-те године константно опада, исхрана је ту да помогне

Тестостерон, као и други ангрогени полни хормони, се лучи у тестисима, и заједно са њима је одговоран за развој мушких полних карактеристика, стимулацију синтезе беланчевима у мишићима, спермогенезу и многе друге процесе. Међутим, након 30-те године, ниво тестостерона непрекидно опада, и то за око 1 проценат годишње. Ова тенденција може довести управо до смањења сексуалне жеље, што се одражава и на сексуални живот, а самим тим и квалитет партнерских односа.

image