Магазин

Изражена мимика лица утиче на то како нас окружење доживљава, као и на то колико смо успешни

Успех се састоји од бесконачно много елемената. Њега је немогуће постићи без много труда и одрицања, без доста улагања и вере у себе. Али, у тој "формули успеха" постоји још један састојак - а то је мимика лица.
Изражена мимика лица утиче на то како нас окружење доживљава, као и на то колико смо успешни© Canva / ozgurdonmaz, progressman

Мимика лица, гестикулација и држање по процени психолога и социолога "доносе" до наших саговорника између 65 и 90 процената информација. Ови елементи невербалне комуникације већ годинама су предмет научних истраживања, понајвише јер се на основу љих може доста тога закључити.

Израженија мимика је наша највећа предност

Сада су научници Универзитета Нотигнем Трент у Великој Британији установили да мимика лица није ту само како би открила како се осећамо током разговора, већ да у великој мери она може утицати и на наш успех у послу, друштву и другим сферама живота.

Како су показала истраживања, људи са израженијим фацијалним експресијама, који у комуницији не сакривају своје емоције, код других људи изазивају позитивнији осећај.

Осим тога, испоставило се и да су они којима лако полази за руком да исказују емоције путем мимике били у предности када је реч о достизању одређених циљева који су били предвиђени експериментом. Како је истакла професор Бриџит Уолер, ово истраживање је важно са аспекта еволуције.

"Фацијалне експресије су ту да нам помогну да остваримо боље конекције у друштву, и то је наша највећа предност", истакла је Бриџит Уолер у својој студији.

На научницима је био тежак задатак - да анализирају преко 1.500 видео записа

Да би дошли до овог закључка, научници су спровели опсежно истраживање које је обухватило 52 учесника. Они су наизменично учествовали у више од 1.500 разговора са научницима путем видео-везе, при чему су истраживачи теме и питања бирали тако да се код испитаника изазове природна реакција и што шири спектар фацијалних експресија.

Други део експеримента био је да се добровољци сниме док изгледају забринуто, љуто, тужно, срећно, заљубљено, или док прете или се пријатељски обраћају замишљеном саговорнику. Њихове изразе лица касније су анализирали научници, уз помоћ посебног софтвера FACS који прати мишићну активност на лицу.

image