Магазин

Говором тела до успеха - седам трикова невербалне комуникације агената ФБИ

Сама помисао да можемо читати људе као отворену књигу звучи веома примамљиво, а свесно или не, обраћамо пажњу не само на оно што особа изговара, већ и на начин како стоји и како се креће, на основу којих закључујемо у ком смеру ће се комуникација одвијати. Ипак, мали број људи зна да препозна и прочита говор тела – и зато смо ту да откријемо на шта треба обратити пажњу у комуникацији.
Говором тела до успеха - седам трикова невербалне комуникације агената ФБИ© freepik/gstudioimagen1

Читање говора тела није никаква чаролија или натприродна моћ, већ наша урођена навика на основу које доживљавамо чак 80 посто добијене информације, док преосталих 20 посто долази из вербалне комуникације. Своја знања из области "читања људи" данас популарни аутор и "коуч" из области говора тела, а некада бивши агент ФБИ, Џо Наваро, са задовољством је поделио са целим светом, истакавши седам једноставних трикова за невербалну комуникацију који нам могу помоћи да се осећамо самоувереније и одајемо утисак успешне особе:

Руке су наше огледало

У савременом свету у коме је луксузна гардероба доступнија него иначе, а мода подложна променама, руке су наше огледало и најбољи показатељ здравља, али и успеха, будући да је за одржавање здравља потребно време, новац али и ум.

"Где год да се налазите, било на састанку или у канцеларији, руке увек приметите, а склоност да процењујемо људе на основу тога да ли су им руке уредне или нису, у људској је природи", навео је бивши агент ФБИ Наваро.

Руковање - универзални начин поздрављања

На послу, у друштву или приликом првог састанка, руковање је универзални начин упознавања, а практикује се готово свуда у свету. Ипак, иако крајње незахтевно, и оно има своја правила: како је приликом упознавања основни циљ остварити иницијалан позитивни контакт, а не одгурнути особу од себе, руковање никако не би смело бити прејако, тако да нанесете другој страни бол или изазовете непријатност, као ни преслабо, како не бисте створили негативан утисак о себи. Такође, експерти препоручују да се приликом руковања одмакнете пола корака назад, таман толико да оцените на којој удаљености је особи преко пут вас комфорно да стоји.

Занимљиво је да је у свету политике Доналд Трамп познат као особа која има изузетно јак стисак, трудећи се да на тај начин успостави неки вид доминације над опонентом, а руковање са Трампом неретко се претвори у неки вид такмичења – чији ће стисак бити јачи. Појединим лидерима држава овакво надметање је чак и забавно, док га други нерадо прихватају и јавно исказују незадовољство.

Показивање интересовања мимиком и покретима главе

Један од најбољих и најједноставнијих метода јесте коришћење мимике и покрета главом: подизањем обрва, на пример, не само да показујете интересовање према теми о којој се дискутује, већ и према саговорнику.

Принцеза Дајана била је "мајстор" говора тела, а многе њене методе и данас се користе. Тако, примера ради, уколико желите да покажете саговорнику да сте заинтересовани за његову причу, можете погнути главу мало у страну.

Још један начин да покажете опуштеност и заинтересованост јесте приклањање ближе саговорнику и заузимање отвореније позе, у којој врат, груди или стомак (који су најрањивији делови тела) остају откривени.

Зглобовима руке показује се незаинтересованост

Са друге стране, да нисте заинтересовани за разговор можете показати тиме што се "затворите" - скрштене руке најпознатији су пример који се у пракси, али и литератури среће, иако наши ручни зглобови могу открити много више, будући да "воде своју политику". Током разговора обратите пажњу на начин на који ваш саговорник држи зглобове, уколико су они окренути ка вама (док држи пиће, оловку или нешто друго) значи да му разговор прија, а уколико су окренути од вас (тако да гледате практично у надланицу) значи да није заинтересован за комуникацију.

Загрљај и стајање у равни - пружање подршке

Нашим најближима подршку пружамо тако што их загрлимо. Ипак, загрљајима није увек место у пословном свету или на јавним местима. Уколико желите да вашем саговорнику пружите подршку, можете то учинити тако што ћете стати покрај њега, чиме ћете показати да сте на његовој стране, а не преко пута.

"Једном приликом присуствовао сам сцени где мушкарац сазнаје да му је жена тешко болесна. Његови пријатељи стали су поред њега тапшући га по рамену, инстинктивно му показујући своју емпатију и подршку", наводи Наваро.

"Руке-кућица" су демонстрација самоуверености

Годинама уназад свако ко прати политичку сцену уочио је да бивша немачка канцеларка Ангела Меркел на својим јавним наступима приликом излагања рукама правила специфичну фигуру – "руке-кућица", показујући тиме да је потпуно сигурна у оно што прича. И заиста, овом техником служе се и многи други политичари са циљем показивања моћи и самоуверености, при чему положај "крова" те кућице може да буде усмерен на различите начине. Занимљиво је и да је овај положај доста спонтан и несвесан, те тако чак и слепи и слабовиди људи могу баш на овај начин да користе руке у комуникацији.

Како препознати лаж

У литератури, серијама и филмовима често се прожима прича о томе како препознати лажова, а спомиње се чешање носа, играње са оловком, скретање погледа и многе друге методе. Ипак, у стварности не постоји ни један начин који нам са стопроцентном сигурношћу може рећи да је преко пута нас лажов. Ипак, метода која може помоћи да разумемо да нешто није у реду постоји: "Лажов увек покушава да нас убеди да је у праву, док онај који говори истину само износи агрументе", наводи Наваро.

image