Магазин

Шта је Кање Вест радио у Москви?

Портпарол главног Кањеовог дизајнера, Руса Гоше Рубчинског, потврдио је за РТ да је амерички репер дошао на рођенданску прославу свог колеге
Шта је Кање Вест радио у Москви?Getty © Rich Fury/VF20/Getty Images for Vanity Fair

Вести да је амерички репер, бизнисмен и модни могул Кање Вест запажен у Москви подстакле су многе спекулације о природи његове посете.

На друштвеним мрежама се у суботу појавио видео-снимак на коме се види особа у белом комбинезону који подсећа на добитника Греми награде како улази у хотел у центру руске престонице. На другом снимку се приказује да неко ко личи на Веста пролази кроз пешачки пролаз у близини Црвеног трга.

Док су поједини западни медији, попут британског "Дејли мејла", изразили сумње у истинитост снимака, репер је на руској друштвеној мрежи Вконтакте потврдио свој долазак речима: "Здраво, Москво."

У ранијим извештајима било је спекулација да је Кање дошао у руску престоницу како би организовао концерт на највећем московском стадиону "Лужњики", али је из администрације стадиона за РТ потврђено да су тврдње о могућем концерту "лажне вести". 

Портпарол руског дизајнера Гоше Рубчинског је за РТ рекао да је Кање дошао како би присуствовао на рођенданској журци Рубчинског.

Отворена сарадња с руским уметницима

Попут Адел, која је на концерту у Лас Вегасу одлучила да носи хаљину куће чувеног руског дизајнера Валентина Јудашкина, Кање Вест се такође не боји сарадње са руским уметницима, упркос томе што на Западу било каква сарадња са Русима подразумева ризик од покушаја "кенселовања".

Кање је у децембру прошле године именовао Гошу Рубчинског као главног дизајнера за реперов модни бренд "Јизи" (Yeezy). Кање је овај потез тада назвао "прекретницом у историји дизајна", а "Јизи" "највећим светским брендом у музици и моди".

Рубчински је продуцирао омот албума "Лешинари", који је Кање снимио с репером Тај Дола Сајном, као и линију одевних предмета који су том приликом пуштени у продају. 

Иако се у званичним саопштењима истиче да је Кањеова посета Москви искључиво личне природе, поставља се питање да ли би сарадња америчког репера са руским дизајнером могла довести до успостављања ланца производње робе за "Јизи" бренд у Русији, или другог пословног ангажмана на руском тлу.

image