Магазин

Ћирилица је у моди: Због чега су руски дизајнери све траженији и популарнији

Када се недавно репер Кање Вест појавио у јавности са мајицом са ћириличним натписом ово је изазвало велике реакције у модном свету и изазвало пажњу светских медија. Сарадња великих светских звезда поново је винула у небеса препознатљиви руски стил. На традиционалне мотиве и натписе на ћириличном писму нису остали имуни ни Џастин и Хајли Бибер, као ни други светски инфлуенсери. Због чега је то тако? Коју поруку носе креације руских модних зналаца и шта ови аутентични комади заправо пружају?
Ћирилица је у моди: Због чега су руски дизајнери све траженији и популарнији© РИА Новости / Антон Денисов

Руски модни брендови су у последњих годину дана доживели потпуни процват, а све више домаћих креатора сада лансира своје колекције на светском тржишту. Кокошници, гардероба исписана ћириличним писмом, дизајнерски комади украшени хохломом и другим традиционалним мотивима су све популарнији међу младим становницима Сједињених Америчких Држава, Јапана, Француске, Израела и других земаља. Ко у руској модној индустрији диктира трендове, а ко заслужан за ширење словенског "вајба" широм света истражио је руски портал Известија.

Ћирилица је у тренду

Поруке на одевним комадима исписане ћириличним писмом постале су у тренду још 2017. године, када је руски креатор Гоша Рубчински закорачио на светску модну сцену. Још тада су се његове креације допале популарном певачу Џастину Биберу и његовој супрузи Хајли Бибер - обоје су у јавности усликани у гардероби на којој су на руском језику исписане речи "Свитање" и "Русија". Од тада, тренд је имао своје успоне и падове. Међутим, своју позицију у врху светске модне индустрије Гоша је учврстио додатно прошле године, када је постао главни дизајнер бренда Yeezy иза ког стоји Кање Вест. И тако је руски стил поново доживео процват и постао радо виђен, и још радије ношен.

Родољубље као главни покретач

Гоша Рубчински није једини руски дизајнер који се винуо у сам врх светске модне сцене. Ништа мање успешан није ни Антон Лисин, чији су дизајенерски комади такође препознатљиви по ћириличним натписима. "У основи креација је љубав према Отаџбини, лични однос према Русији, руској култури и религији", објаснио је Лисин у интервјуу за портал Известија. Креаторка популарних кокошников, Анастасија Маључкова, је кроз своју дизајнерску колекцију желела да идејама рођеним пре више столећа подари други живот. За њу је синергија традиционалних мотива и савременог контекста начин да своју земљу представи на најбољи могући начин.

Шта руски стил даје љубитељима моде

Традиционални руски стил у комбинацији са савременим кројевима љубитељима моде пружа потпуно другачији доживљај, будући да јединствени комади носе са собом не само јасну поруку да су смели и неустрашиви, већ и да су спремни да изађу из оквира и испробају нешто ново. Јарке боје, ручно рађени мотиви из руских народних бајки и упечатљиви дезени су естетика која светској модној сцени понекад недостаје. Управо је то разлог због ког су руски дизајнери све траженији и популарнији - они дају љубитељима моде оно што им на светској сцени толико недостаје.

image
VV inauguration
banner