Магазин

Одређени антидепресиви утичу на добијање килограма, открива студија

Антидепресиви утичу на низ низ симптома од несанице до сексуалних проблема, а чини се да нова велика студија пружа доказе за још један нежељени ефекат - повећање телесне тежине.
Одређени антидепресиви утичу на добијање килограма, открива студија© freepik

Већа је вероватноћа да ће неки антидепресиви прве линије изазвати повећање телесне тежине у односу на друге антидепресиве, наводи се у студији објављеној у Annals of Internal Medicine.

Наиме, анализирани су електронски здравствени картони више од 183 хиљада пацијената у Америци који су се сматрали корисницима антидепресива и пратила се њихова тежина током 24 месеца.

Након шест месеци, пацијенти који су узимали Lexapro, Paxil или Cymbalta, имали су већи ризик, чак 10 до 15 процената, да добију на тежини у поређењу са пацијентима који су користили Zoloft. Они који су узимали Wellbutrin имали су мање шансе да доживе ову врсту повећања телесне тежине. Студија је укључивала и назив бренда и генеричке облике сваког лека.

"Многи пацијенти су забринути због добијања килограма када узимају антидепресиве. То може бити посебно тачно за пацијенте са већ постојећим здравственим стањем као што је дијабетес", рекао је Џошуа Петимар, доцент медицине и главни аутор студије.

Неки пацијенти могу престати да узимају свој антидепресив, чак и ако је ефикасан, јер им се не свиђа што су се угојили. "То такође може довести до низа штетних исхода као што је повећан ризик од хоспитализације или релапса (погоршање) симптома", наглашава је др Петимар.

У студији, за шест месеци пацијенти који су узимали Lexapro или Paxil добили су у просеку око пола килограма више од оних који су узимали Zoloft, који је био најчешће преписиван међу осам антидепресива који су праћени. Људи који су узимали Cymbalta, Effexor или Celexa такође су се у почетку угојили више него корисници Zoloftа. Они који су узимали Wellbutrin, међутим, удебљали су се мање од оних који су узимали Zoloft.

Напомиње се да корисници Wellbutrinа изгледају мање вероватно да ће добити на тежини, али са друге стране тај лек "нежељене ефекте сличне кофеину и неки људи то не воле", рекао је др Хелерштајн.

Његов колега др Давид Ј. Хелерстеин, који је професор клиничке психијатрије, сматра да одабир правог антидепресива може бити балансирање између ефикасности и нежељених ефеката, што није једноставно.

Такође је тешко направити широке генерализације о томе да ли ће одређени антидепресив изазвати добијaње на тежини, посебно имајући у виду варијације у исхрани и вежбању, као и гене и историју здравља, рекли су стручњаци.

Студија је имала неколико ограничења

Истраживачи нису могли да потврде да ли је сваки пацијент први пут узимао антидепресив. Подаци нису укључивали информације о дозама лекова, што је значило да стручњаци нису могли да утврде како доза утиче на повећање телесне тежине.

"Поред тога, неки људи су можда добили на тежини током периода истраживања чак и да нису користили лекове. Да је студија укључила упоредну групу људи који нису узимали антидепресиве, то би могло помоћи да се утврди у којој мери су лекови допринели повећању телесне тежине", рекао је др Хелерштајн, пише Њујорк Тајмс.

image