Магазин

Како депресија утиче на физичко здравље

Депресија је ментални и поремећај понашања и утиче на нечије мисли, понашање, мотивацију, осећања. Особе које од ње пате обично су безвољне, тешко им је, често помишљају о самоубиству. Поред тога што се одражава на психу, депресија може утицати и на физичко здравље.
Како депресија утиче на физичко здравље© Liza Summer/pexels

Осећај туге или анксиозности понекад је нормалан део живота. Али ако ова осећања трају неко време, они би могли бити симптоми депресије. Клиничка депресија, посебно ако се не лечи, може прекинути свакодневни живот. Симптоми укључују тугу, кривицу, безвољност, а може се описати као осећај празнине или безнађа. Неким људима је тешко да преточе ова осећања речима.

Депресија утиче на целокупно здравље, те се њени симптоми могу манифестовати и изазвати физичке реакције.  Несаница или проблеми са спавањем су такође уско повезани са овим менталним поремећејем, те се особе током дана могу осећати исцрпљено. 

Одражава се на килажу

Овај поремећај утиче на апетит - неки људи се носе са њом тако што се преједају, што доводи до повећања телесне тежине и стања повезаних са гојазношћу као што је дијабетес типа 2. Такође, код неких пацијената се јавља другачији ефекат, односно скроз губе апетит, те драстично смршају, пише Хелтлајн. 

Стрес и депресија су уско повезани. Хормони стреса убрзавају откуцаје срца и "затежу" крвне судове, доводећи тело у продужено ванредно стање. Временом, ово може довести до срчаних болести.

Такође, депресија утиче на имуни систем, чинећи људе осетљивијим на инфекције и болести. Депресивне особе имају већу вероватноћу за развој аутоимуних поремећаје као што су синдром иритабилног црева и артритиса.

Такође, због депресије људи могу доживети необјашњиве болове, укључујући оне у зглобовима, мишићима, често имају главобоље. Симптоми депресије код особе могу се погоршати због хроничног бола.

Проблеми са сексуалним здрављем

Људи који се сусрећу са депресијом често имају смањен либидо, те или немају оргазме или имају мање угодне. Због депресије се могу јавити и проблеми у вези, који утичу на сексулану активност.

Овај поремећај се лечи, стручњаци су ту да помогну 

Као и свака болест или поремећај и депресија може да се лечи. Доктор ће препоручити комбиновани приступ лечења који обично укључује лекове, терапију и промене стратегије животног стила. Уз одговарајућу подршку, особа може управљати и физичким и менталним здравственим ефектима депресије.

image
VV inauguration
banner