Магазин

Шта млади најчешће откривају психологу

Припадници генерација Зед иду на терапију чешће од било које друге старосне групе. Иако тражење помоћи може изгледати другачије за сваког појединца, међу овом популацијом се деле слични проблеми - у терапеутским ординацијама млади се најчешће сусрећу са анксиозношћу, притиском од тражења посла, стресом повезаним са одржавањем емотивних односа, говоре истраживања.
Шта млади најчешће откривају психологу© freepik

Нормално је ухватити се у коштац са изазовним ситуацијама као што је проналажење посла после дипломирања или балансирање између посла и личног живота. Зато, терапија може бити корисна у учењу техника и метода за боље суочавање са оваквим или сличним ситуацијама, сматрају припадници генерације Зед. Млади се, према речима стручњака, сусрећу за великим изазовима, а ево који су то најчешћи проблеми који им не дају мира.

Анксиозност

Уз константне телефонске нотификације, разне рокове, породичне обавезе - уобичајено је да се генерација Зед бори са анксиозношћу и стресом. Подаци из марта 2023. откривају да је скоро половина, 46 одсто испитаника генерације Зед рекло да се осећају анксиозно и под стресом на послу скоро све време, пише Хаф пост.

Притисак око тражења посла

Чињеница је да млади доживљавају велики стрес и несигурност у вези са каријером коју желе да наставе, наглашавају стручњаци.

"Док се послови плаћају отприлике исто као и пре неколико година, трошкови живота су порасли, што је довело до повећаног притиска на ову генерацију. Стрес је усмерен на проналазак посла, зараду, али и да буду ментално и емоционално испуњени", каже терапеут Алиса Манкао.

Неодлучност када се суочавају са више избора

Многи припадници генерације Зед имају проблем да нешто одлуче када је пред њима више извора.

"Стање неодлучности у комбинацији са страхом од погрешног избора је нешто са чиме се често сусрећу млади", рекла је Исра Насир, психотерапеут.

Генерацији Зед постаје тешко да сузе избори и изабере само један: "Препоручујем да истражите своје праве приоритете, замислите живот који желите, а затим се вратите у одлуке које морате да донесете", објаснила је она.

"Боди имиџ"

С обзиром на успон друштвених мрежа, многи припадници генерације Зед су изложени "идеализованим" типовима тела. Често гледање на стандарде лепоте које се сматрају друштвено прихватљивим могу довести до тога да се сумља у своју сопствену вредност, кажу психолози.

"Препоручујем младима да "зумирају" друге аспекте које цене код себе. Младе особе учим како да пажљиво и проницљиво скролују на мрежама и помажем им да схвате које су то лажне фотографије", истиче терапеут Алиса Манкао.

Брига због компатибилности у вези

Било да се ради о нервози због позивања некога да изађu, пресељења са значајном особом или само "декодирања" стила привржености партнера, брига о компатибилности је нормална:

"Особе често говоре да желе да поправе своју приврженост, или су превише фокусирани на приврженост својих партнера. Радознали су да сазнају како то утиче на њихове односе", наглашава Насир.

Добијање подршке заједнице

"Један од најчешћих проблема који се јавља међу припадницима генерације Зед је да се осећају другачије када имају неке поремећаје менталног здравља, као што је депресија, анксиозност", наглашава Некесхиа Хамонд, психолог. Због борби за ментално здравље, многи се могу осећати изоловано.

Нисте сами у ономе са чиме се суочавате и не морате сами да се носите са тим, подсећају психолози: "Обратите се пријатељима или породици и изградите систем подршке на који ћете рачунати када вам затреба помоћ", саветује психолог.

image