Магазин

Умор није безазлен, често указује на озбиљна стања

Данима се осећамо исцрпљено и уморно - вуче нас кревет, немамо воље да урадимо уобичајене послове као што је распремање кревета или прање суђа. Константи умор и недостатак енергије су аларми за узбуну које шаље организам, јер могу указивати на озбиљна стања као што су депресија, анемија, апнеја.
Умор није безазлен, често указује на озбиљна стања© Andrea Piacquadio/pexels

У ситуацијама када смо растрзани између бројних обавеза, полагања испита, честих пословних путовања, очекивано је да се осећамо уморније него иначе. Ипак, уколико нас умор и поспаност муче недељама, чак иако спавамо осам сати, постоји могућност да нам тело сигнализира да нешто у организму не функционише како треба.

Неки од узрока таквог осећаја који могу озбиљно да ремети нашу свакодневницу као што су:

Недостатак гвожђа

Гвожђе је важна компонената у крви и без њега нема правилног функционисања организма. Део је хемоглобина који везује и преноси кисеоник до ткива. Недостатак гвожђа је последица неадекватне исхране, али се јавља и услед губитка крви, инфекција, а такође анемија је честа током трудноће. Уколико гвожеђе недостаје телу јављају се симптоми као што је умор, кратак дах, бледило.

Апнеја у сну

Ово стање подразумева краткотрајни прекид дисања у трајању од пар секунди. Апнеја отежава дисање, што може довести до тога да се често будимо у сну, јер наше тело реагује на заустављање протока ваздуха. Буђење током ноћу ће учинити да се осећамо уморније током дана и чешћа је код мушкараца средњих година са прекомерном тежином, пише Хелтлајн. Уколико се нелечи апнеја може довести до болести срца, можданог удара.

Депресија

Особе које пате од депресије имају проблеме са спавањем, умором. Ово стање чини да се осећају немотивисано, без енергије, тромо.

Трудноћа

Један од најранијих симптома које жене могу искусити током трудноће је умор. У првом тромесечју, тело производи много прогестерона, хормона који може заморити тело.

Претерани умор се такође јавља код дијабетеса, синдрома хроничног умора и нарколепсијe - стање које узрокује да људи изненада заспе.

Када треба да се обратимо лекару

Уколико и после сна од 7, 8 сати, не можемо да обављамо уобичајене дневне радње, неопходно је да се обратимо лекару како би нам помогао у решавању овог проблема.

Оно што ми можемо да урадимо, како бисмо побољшали квалитет сна, јесте да покушамо да спавамо бар седам сати, не одлазимо у кревет касно, не пијемо алкохол и кафу бар 4 сата пре спавања. Такође, није препоручљиво да држимо телефон близу кревета. У решавању проблема са сном помажу балансирана исхрана и вежбање.

image