Магазин

Ствари које никада не би требало да радите као гост на венчању

Позвани сте на венчање и једва чекате да учествујете у најважнијем дану за љубавни пар - али ипак, ови радосни догађају су уједно и свечани, те је добро осврнути се на неколико правила за госте која је лако заборавити. Ово није само због поштовања протокола, већ ћете праћењем ових примера улепшати и олакшати овај велики дан младенцима.
Ствари које никада не би требало да радите као гост на венчању© Freepik/freepik

Осим што је венчање лепа прилика, којом се слави спајање двоје људи, истовремено је и догађај који има одређен процес и правила. Да бисте били пажљив и добар гост, најбоље је да се трудите да поштујете све захтеве пара, како бисте њима, другим гостима, а и себи, омогућили да дан протекне без компликација.

Срећом, ово су врло мале ствари које вас неће много коштати, али ће за младу и младожењу имати велики значај. Када вас следећи пут буду позвали венчање потрудите се да не радите следеће:

Касни одговор на позивницу

Постоје случајеви у којима многи гости касне са одговорима (или чак уопште не одговоре, без обзира да ли долазе или не). Ово може бити врло фрустрирајуће за пар који ће се венчати. Будите љубазни према времену и енергији оног који вас је позвао, чак иако не желите да идете на венчање, те мислите да ваш одговор "није неопходан".

Осим тога, пожељно је да се одмах одговори на позив због организације, а свако ко је учествовао у планирању венчања сигурно зна колико ово стресно може да буде. Такође, ако сте првобитно рекли да ћете се појавити, али изненада треба да откажете, обавестите пар што пре.

Организовање броја гостију, оброка и прилагођавање места за изнајмљивање обично се дешава недељама пре венчања, тако да је важно разумети да било које промене или отказивање у последњем тренутку могу створити огроман стрес за пар.

Фотографисање током церемоније

Као пријатељ или рођак пара, можда ћете осећати потребу да направите фотографију дирљивих тренутака. Ипак, ово није увек добра идеја, јер може да омета професионалне фотографе које је пар унајмио.

Ако постоји неко чији је посао да све време прави фотографије, онда гости могу да се опусте и уживају у догађају. Поред тога, звук телефона или блиц могу да упропасте атмосферу током церемоније, што одвлачи пажњу од пара којем је дан посвећен. Наравно, након што се свечанији део заврши и весеље почне, у реду је бележити тренутке телефоном.

Доносите велики поклон на венчање

Ако желите да младенцима купите кухињски апарат или сличнан велики поклон, то је дивно. Али то не значи да би требало да донесете поклон баш на дан венчања. Поред свих других великих обавеза које ће пар имати, размишљање како да овакав поклон пренесу ће постати једна од њих.

Иако можда мислите да је ово љубазан потез, само доноси још више стреса. Ако инсистирате на овом великом дару, пошаљите га директно на кућну адресу пара након догађаја или се договорите са њима када могу накнадно да га преузму.

Не поштујете кодекс облачења

Никада не би требало да занемарите жеље младенаца, па чак иако се то не слаже са вашим личним укусом и преференцама. Одећа коју гости носе чини огроман део амбијента, тако да је ваш је посао да у складу с тим бирате шта ћете носити, колико год је могуће.

Ред за храну и пиће

Када се служи храна на бази шведског стола, гости могу да добију одређен редослед по коме иду да узму храну и пиће. У другом случају, ред за шведски сто ће се природно формирати. Без обзира на ситуацију, редослед мора да се поштује - вероватно су сви гости једнако гладни и жедни, тако да ово не значи да би требало да се "борите" и прескачете ред целе вечери.

Можда се у каснијим сатима овај редослед постане лежернији или потпуно нестане, али важно је да не одступате од претходно успостављеног распореда.

image