Магазин

Вејп се не може препоручити као помоћ људима који желе да престану да пуше, поручује СЗО

Иако се често рекламирају као "алтернатива пушењу" и "помоћ при одвикавању од цигарета", вејпови се не могу препоручити као метода за престанак пушења, јер се премало зна о штетности и користи ових уређаја, поручено је из Светске здравствене организације (СЗО).
Вејп се не може препоручити као помоћ људима који желе да престану да пуше, поручује СЗО© Unsplash/Romain B

Одлука овог глобалног тела није коначна - у будућности, ако се сакупи довољно доказа да вејпови могу да буду ефикасни за оне који се одвикавају од пушења, постоји могућност да ће се препоручивати као метода. Међутим, за сада не постоји довољно информација које могу категорисати ове уређаје као "боље" или "горе" од цигарета.

За сада, СЗО је означила доказе око е-цигарета као "сложене".

Уместо ослањања на е-цигарете, здравствени стручњаци би требало да подстичу људе да испробају решења попут професионалног саветовања, терапије или коришћења апликација за телефоне, како би их навели да оставе дуван, сматра СЗО.

"Е-цигарете су ван оквира смерница, јер су потенцијалне користи и штете од употребе ових производа сложене и обрађене су у посебној литератури. Ови производи би могли бити решење у будућности, ако се докази акумулирају," пише у недавно објављеном документу СЗО.

"Огромна борба са којом се људи суочавају када покушавају да оставе пушење не може се довољно истаћи. Морамо дубоко да ценимо снагу која је потребна и патњу коју трпе појединци и њихови најмилији да би превазишли ову зависност - ове смернице су дизајниране да помогну заједницама и владама да пруже најбољу могућу подршку и помоћ онима на овом изазовном путу," рекао је за јавности др Рудигер Крех, директор за промоцију здравља у СЗО.

Ова најновија одлука је једна од последњих у низу изјава и пресуда против вејпова. Прошле године је агенција УН позвала на забрану свих ароматизованих вејпова широм света и да се третирају слично као и цигарете, преноси "Дејли мејл".

СЗО је тада рекла да су потребне "хитне мере" за контролу њихове продаје и упозорила да би уређаји могли да изазову зависност од никотина код непушача. Млади људи су посебно изложени ризику, посебно када се вејпови продају у атрактивним амбалажама и имају слатке ароме.

Шта је за сада познато о е-цигаретама

Вејпови омогућавају људима да удишу никотин у пари, која се производи загревањем течности, која обично садржи пропилен гликол, глицерин, ароме и друге хемикалије. За разлику од традиционалних цигарета, оне не садрже дуван, нити производе катран или угљеник - два најопаснија елемента цигарета.

Ефекат никотина на мозак је добро познат - у року од 20 секунди од удисања, он покреће ослобађање хемијских гласника као што је допамин, повезаних са задовољством.

Али такође повећава број откуцаја срца и крвни притисак и доводи до сужавања крвних судова, зато што никотин изазива ослобађање хормона адреналина. 

Упркос томе што неке здравствене организације и компаније које производе е-цигарете инсистирају да је "вејповање" безбедније од пушења, ипак није без ризика, јер и е-цигарете садрже штетне токсине и њихов дугорочни ефекат је тренутно мистерија.

Стручњаци су забринути да би висок садржај никотина могао повећати крвни притисак и изазвати друге проблеме са срцем, а лекари су такође изразили забринутост да би у наредним деценијама могао доћи до таласа болести плућа, проблема са зубима, па чак и рака код људи који су развили ту навику у младости.

image