Магазин

Астронаути верују да ће се безбедно вратити кућама, упркос проблемима са свемирском капсулом

Двоје астронаута чији је повратак на Земљу био планиран пре неколико недеља, рекли су данас да су уверени да ће их "боингова" свемирска капсула безбедно вратити кућама, упркос техничким проблемима са којима се летелица суочава.
Астронаути верују да ће се безбедно вратити кућама, упркос проблемима са свемирском капсулом© Tanjug/AP/NASA

Тест пилоти НАСА, су лансирани у "боинговој" новој капсули Старлајнер 5. јуна, а план је био да се задрже осам дана.

Међутим, цурења и кварови на управљачким моторима су скоро пореметили њихов долазак на Међународну свемирску станицу (MSS) и задржали их тамо дуже него што је планирано.

Убрзо након што су астронаути Буч Вилмор и Суни Вилијамс стигли у свемир, свемирска летелица почела је да се квари. НАСА и "Боинг" решавају проблеме и инсистирају на информацији да астронаути "нису заглављени".

У кратком разговору са новинарима у среду, Вилијамс и Вилмор су поделили како је било кад су схватили да нешто није у реду са њиховим свемирским бродом.

"Лансирање је било спектакуларно. Мислим, заиста невероватно", рекао је Вилмор, додајући да су били притиснути уз седишта док је ракета тутњала кроз атмосферу, а затим су осетили олакшање микрогравитације док је Старлајнер клизио у орбиту. Затим су у свемиру почели да проверавају оперативне способности капсуле и она се "невероватно добро показала", додао је Вилмор. Све до другог дана.

Док су се приближавали свемирској станици, један од Старлајнерових 28 потисника Reaction Control System (РЦС) неочекивано се искључио. Затим је други отишао ван мреже, па се могло рећи да квалитет управљања није више био исти.

Астронаути су прешли на ручну контролу више од сат времена док су земаљски тимови решавали проблеме. На крају, пет РЦС потисника се неочекивано искључило. Вратили су неколико потисника, рекао је Вилмор, али ствари нису биле исте.

Ипак, када је дошло време за пристајање на свемирску станицу , где је било много могућности за грешке, свемирски брод је урадио посао.

"Старлајнер се спустио одмах, у аутоматском режиму, тачно у средини, чак и са деградираним потисницима, што је било заиста импресивно", рекао је Вилмор.

НАСА је такође открила пет цурења у Старлајнеровим залихама хелијума, који се користи за притисак на његов погонски систем.

Свемирска станица ради на томе да схвати све проблеме на свемирској летелици и добије више података како би осигурала да ће повратак бити безбедан.

У међувремену, Вилмор и Вилијамс су били заузети радом на експериментима и одржавању станице са осталим астронаутима на свемирској станици. "Били смо потпуно заузети овде горе, интегрисани директно у посаду", рекао је Вилијамс. "Отприлике једном недељно можемо да скочимо у Старлајнер и да тамо разговарамо са нашим контролним тимом".

У конференцији су астронаути навели да се не жале због додатног времена у орбити и да им је задовољство што помажу посади станице. "Имам добар осећај у души да ће нас летелица без проблема вратити кући", рекла је Вилијамс новинарима.

image