Магазин

Дан када је почела свемирска ера: Лет Јурија Гагарина је трајао 108 минута

Целих 108 минута је трајао лет Јурија Гагарина у свемирској летелици Восток. Совјетски космонаут, веселе нарави и упечетљивог осмеха је отворио пут ка бесконачној васиони и задужио цело човечанство. У знак сећања на овај догађај, данас се обележаве Међународни дан лета човека у свемир када је 12. априла 1961. године Гагарин извео први лет човека у космас.
Дан када је почела свемирска ера: Лет Јурија Гагарина је трајао 108 минутаGetty © Lefteris_

Лет Јурија Гагарина у свемирској летелици Восток трајао је 108 минута. Пошто је облетео планету, модул је слетео у Саратовској области. На висини од неколико километара, Гагарин се катапултирао и меко се приземио падобраном недалеко од апарата за слетање.

Након лета, совјетски космпонаут је одмах постао позната и славна личност широм света, а путовао је по Италији, Великој Британији, Немачкој, Канади и Јапану. Гагарин је 14. априла 1961. године добио звање Хероја Совјетског Савеза. Брзо је добио чин пуковника, а постао је члан Врховног совјета 1962. године. Касније се вратио у Звездани град и радио на дизајну свемирске летелице која се могла користити више пута.

Први лет човека у свемир - значајан датум за човечанство

Овај значајан догађај, први лет човека у космос, добио је и своје земаљско признање. Наиме, Русија од 1962. године обележава 12. април као Дан космонаутике, који је установљен указом Президијума Врховног совјета СССР-а од 9. априла 1962. године.

У свету празник је добио међународно признање после установљења Светског дана авијације и космонаутике 1968. године, а 7. априла 2011. године Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је резолуцију којом је баш овај дан проглашен Међународним даном лета човека у свемир.

Јуриј Гагарин - осмехом "разведравао Хладни рат"

Чувени космонаут је рођен у селу Клушино код Гжата 1964. године. Још као мали био заинтересован за васиону, а маштао је о путовању свемиром. Ова жеља му се испунила, а остало је историја.

О занимљивим чињеницама о његовом животу, многи биографи истичу да је био висок само 1,57 m и да је имао веселу личност. Наиме, много се причало о његовом осмеху те се причало да је баш захваљујући њему, привлачио пажњу публике на честим турнејама. 

Сергеј Корољов, један од главних организатора Совјетског свемирског програма, истицао је Гагарин поседовао осмех "који је разведравао Хладни рат".

Сећање на почетак свемирске ере

У резолуцији поводом овог битног дана наводи се да је 12. април проглашен за Међународни дан лета човека у свемир "како би се сваке године на међународном нивоу обележио почетак свемирске ере за човечанство, потврђујући важан допринос свемирске науке и технологије у постизању циљева одрживог развоја и повећању благостања држава и народа, као и обезбеђивању реализације тежње да се свемир истражује у мирољубиве сврхе".

Путин и Лукашенко ће учестовани на манифестацијама у Москви

Председници Русије и Белорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко учествоваће данас на манифестацијама у Москви поводом Дана космонаутике, преноси ТАСС.

Двојица лидера ће сумирати резултате најновије мисије на Међународној свемирској станици (ИСС), у којој је учествовао руски космонаут Олег Новицки и белоруска космонауткиња Марина Василевска, који су се 6. априла вратили са ИСС. Василевска је прва космонауткиња из Белорусије.

На ИСС је остала посада коју чине руски космонаути Олег Кононенко, Николај Чуб и Александар Гребенкин, као и амерички астронаути Метју Доминик, Мајкл Барат, Џинет Епс и Трејси Дајсон.

image
VV inauguration
banner