Србија и Балкан

"Косовска полиција" упала у Северну Митровицу, за сада мирно (ФОТО, ВИДЕО)

Специјалци су се распоредили по ободу града и блокирали читаву Северну Митровицу.
"Косовска полиција" упала у Северну Митровицу, за сада мирно (ФОТО, ВИДЕО)© Зоран Шапоњић

Ситуација у Северној Митровици у овим тренуцима је мирна, не чују се сирене за узбуну, јавља извештач РТ Балкан.

Стање је прилично нејасно, по ономе што се може видети на лицу места, испод Техничке школе у Северној Митровици, на раскрсници према источном мосту у овом тренутку је десетак редовних полицајаца Косовске полицијске службе, ту је и пар возила.

Они су у овај део Северне Митровице ушли највероватније преко источног моста на Ибру који је иначе отворен за саобраћај. Косовских полицајаца из јужног дела Митровице у овим тренуцима има и у другим улицама у Бошњачкој махали и они стоје у групама од по три четири полицајца.

Колико је полиције и да ли их има ка Дудином кршу у овом тренутку није јасно. Раније је једна група косовских полицајаца била близу насеља Три солитера и они су тамо дошли највероватније из правца Сувог Дола, они стоје крај једног полицијског комбија а новинарима су рекли да су ту ради "осигурања безбедности". 

Већа група припадника специјалне полиције Косова ушла је нешто после 20 сати из јужног у северни део Косовске Митровице. Они су били у Бошњачкој махали, насељу поред источног моста преко Ибра и блокирали то насеље, као и Микронасеље.

Још једна група специјалаца, њих 7-8 сада је близу насеља Три солитера и они су у Северну Митровицу вероватно ушли преко Сувог Дола. У Северној Митровици у овим тренуцима је мирно, не чују се сирене за узбуну, а специјалци су новинарима кратко рекли да су ту да осигурају безбедност. 

Портал "Косово онлајн" јавља да је више од 200 специјалаца у пратњи оклопних возила ушло вечерас из Јужне у Северну Митровицу, те да су се распоредили по ободу града и блокирали читав град.

Према њиховим речима, ту су да би осигурали безбедност.

Полиција тзв. Косова издала саопштење

Полиција такозваног Косова раније вечерас се огласила саопштењем у коме тврди да су међу њеним главим циљевима "одржавање јавног реда, гарантовање безбедности, заштита живота и имовине свих грађана без разлике".

"У полицијском оперативном аспекту, Полиција Косова има капацитете за управљање и контролу безбедносне ситуације и одржавања реда у целој земљи, као и предузимање радњи за спровођење законитости у земљи", додаје се у саопштењу.

Додају да ће, оцењујући ситуацију и тренутна дешавања у северним општинама, наредних дана појачати присуство на северу "са циљем остваривања полицијских објектива".

"Полиција Косова континуирано прати и анализира дешавања у земљи, вршећи стручне процене на основу којих предузима неопходне, разумне и законите мере за спровођење закона и одлука државних органа Косова. Полиција ће наставити своју посвећеност у реализацији полицијских дужности у служби грађана земље, заједница без разлике и обезбеђивања опште безбедности на целој територији земље", истиче се у саопштењу полиције.

image