Србија и Балкан

Шеф Еулекса: Не знамо где држе Пантића; Петковић: Скандалозно

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић назвао је изјаве Ларса Вигемарка "скандалозним" и указао да је примарни задатак Еулекса "старање о владавини права"
Шеф Еулекса: Не знамо где држе Пантића; Петковић: Скандалозно© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Шеф Еулекса Ларс Гунар Вигемарк је рекао је да мисија ЕУ има контрадикторне информације о ухапшеном Дејану Пантићу и да још не знају где се он налази, што је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић назвао скандалозним.

Председник Републике Александар Вучић састао се данас са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком, а након тога и са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Председница владе Ана Брнабић данас је са замеником помоћника државног секретара САД Габријелом Ескобаром разговарала о тренутној ситуацији на Косову и Метохији, са акцентом на положај Срба на северу КиМ и свим једностраним потезима које повлаче привремени органи у Приштини.

Председница тзв. Косова Вјоса Османи, председник приштинског парламента Гљаук Коњуфца и премијер Аљбин Курти потписали захтев за чланство тзв. Косова у Европској унији.

Османи је, том приликом, поручила да је данас "историјски дан", као и да "Косово", као "земља мира и поштовања људских права", заслужује да буде део ЕУ.

Срби на Косову и Метохији, који четири ноћи и пет дана протестују због противправног хапшења бившег полицајца Дејана Пантића, и даље су на барикадама на северу покрајине.

Дејану Пантићу, бившем полицајцу који је пре три дана ухапшен на Јарињу, пре два дана је одређен притвор до 30 дана, а одлука судије из Приштине стигла је без образложења. 

Председник привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић успео је да уручи припадницима Еулекса лекове неопходне за лечење ухапшеног српског полицајца Дејана Пантића, након бројних апела српских званичника и дипломатије.

  • 14. дец 2022 • 21:50

    21:50

    Игор Симић: Не прихватамо нову скупштинску већину у СО Северна Митровица

    Игор Симић, потпредседник Српске листе саопштио је вечерас да је управо завршена седница Кризног штаба за север Косова који чине политички представници народа заједно са истакнутим појединцима, професорима, лекарима, привредницима, а на којој је разматрана тренутна ситуација на северу КиМ. 

    По његовим речима на барикадама је сваког дана све више људи, то је, како каже, реакција Срба на оно што Приштина жели, а то је протеривање Срба са овог простора.

    "Још једном апелујемо на грађане да остану истрајни, али суздржани и да поштују међународне представнике који се налазе на терену", рекао је Симић.

    Како је објаснио, на седници су разматрана и дешавања око данашње седнице СО Северна Митровица.

    "Невероватно је да у општини коју чини 95 посто Срба, нову скупштинску већину чине искључиво Албанци. Сматрамо такву одлуку нелегалном и нелегитимном и у том смислу ми је апсолутно не прихватамо. Као што не прихватамо ни нелегалну, незакониту пресуду Ивану Тодосијевићу који је осуђен без иједног доказа, само зато што је Србин, на затворску казну од годину дана. Наглашавамо да је посебно потребно да очувамо мир, и у том смислу позивамо грађане да остану суздржани. Да би се сачувао мир потребно је да се специјалци повуку са севера Косова и Метохије. Очигледно је да њихово присуство пре свега у мештовитим срединама у Косовској Митровици изазива страх код грађана. До зуба наоружани специјалци албанске националности шетају поред домова наших грађана, претресају, заустављају, малтретирају, имамо сиутацију да људи не могу да изађу из својих дворишта и потребно је да се те јединице повуку јер не доприносе миру на овим просторима", закључио је Симић.

  • 20:47

    Симић: Уз Приштину, сада и ЕУ показује да су за њих животи Срба мање важни

    Члан Председништва Српске листе Славко Симић изјавио је да "када си Србин на Косову и Метохији немаш права ни на лечење пет дана, немаш права ни да се чујеш са породицом, немаш права на контакт с адвокатом".

    Симић је на Фејсбуку истакао да је срамота шта раде бившем полицајцу Дејану Пантићу који је ухапшен пре пет дана на Јарињу, а кога, како каже, држе као таоца у нелегалној бази код Лепосавића.

    "А они који треба да штите његова права и којима су пуна уста демократије и људских права, јавно признају да не знају ни где се он налази, ни како је, ни како се са њим поступа. Поново политика двоструких аршина, уз Приштину сада и Европа показује да су за њу животи Срба мање важни", навео је Симић.

  • 19:56

    Петковић: Скандалозно је што шеф Еулекса не зна где је Пантић

    Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да је примарни задататак Еулекса на Косову стварање владавина права, алудирајући на изјаву шефа ове мисије Ларса Вигемарка да не зна где је Дејан Пантић.

    Петковић је на Твитеру истакао да је изјава скандалозна.

    "Примарни задатак мисије Еулекса на Косову је стварање владавине права, а шеф Еулекса Ларс Вигемарк не зна ни где је притворен Дејан Пантић, ни како је третиран, ни да ли је видео адвоката, ни да ли је видео породицу, ни да ли је примио лекове? Скандалозно", навео је Петковић.

  • 19:43

    Нова барикада вечерас постављена у месту Зупче

    У месту Зупче, на магистралном путу од јужне Митровице ка насељу Зубин поток, односно административном прелазу Брњак, вечерас је постављена још једна барикада тако што су преко пута препречена два камиона, јавља извештач за РТ Балкан.

    Од суботе је барикада постављена и у месту Вараге, ближе Зубином Потоку, где су такође преко пута препречени камиони.

    Стање на другим барикадама на северу Косова вечерас је непромењено. На Рудару се код барикаде и вечерас окупило више стотина људи поред логорских ватри и у шаторима. Барикаде су и у Ибарској Слатини где има доста људи, али и у месту Лешак, на око 7-8 километара од административног прелаза Јариње.

    Барикаде се налазе и у селу Србовац, неколико километара од барикаде у Рудару.

    По непровереним подацима, једна барикада је и у Газиводама, ближе административном центру Брњак.

    Људи на барикадама чекају вести из Београда, након састанака председника Србије са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и и са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, наводи извештач за РТ Балкан.

  • 19:06

    Шеф Еулекса: Не знам где се налази ухапшени Дејан Пантић

    Шеф Еулекса Ларс Гунар Вигемарк је рекао је да мисија ЕУ има контрадикторне информације о ухапшеном Дејану Пантићу и да још не знају где се он налази.

    "Имам контрадикторне информације. Имам информације и да је примио терапију и да није. Истражујемо ову ситуацију. Ми смо доставили лекове косовској полицији у Лепосавићу и захтевали смо да буду достављени господину Пантићу који је задржан на локацији коју званично не могу да потврдим, јер не знам тачно где је", изјавио је Вигемарк у интервјуу за "Косово онлајн".

    "Речено нам је да су лекови достављени. Али постоје контрадикторне изјаве из неких извора. Сада проверавамо, послаћемо полицијску јединицу и полицијског саветника у Лепосавић", указао је шеф Еулекса.

    "Врло је важно да господин Пантић буде третиран према свим одговарајућим стандардима, да је у одговарајућем притворском центру, јер нисам сигуран на којој је локацији физички притворен, да ли је та локација одговарајућа према косовском закону, да ли се поштују његова права, да ли је видео адвоката, да ли је у контакту са породицом", додао је он.

    "Он такође мора да сарађује у погледу давања изјаве, мора бити свестан оптужби. Колико разумем саслушан је путем видео линка и одређено му је задрђавање од 30 дана. Будите сигурни да помно пратимо овај случај", рекао је Вигемарк.

  • 19:02

    Дачић са Ескобаром разговарао о ситуацији на КиМ

    Министар спољних послова Србије Ивица Дачић данас је у разговору са замеником помоћника државног секретара и специјалним изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром пренео своју забринутост због чињенице да девет година након потписивања Бриселског споразума није дошло до имплементације обавеза које је Приштина преузела, нарочито у погледу формирања Заједнице српских општина.

    Ескобар је изразио разумевање за ставове Србије и обећао да ће америчка страна уложити додатне напоре у оквиру подршке за изналажење решења актуелне ситуације.

  • 18:10

    Поповић осудио "антисрпски пакт" Ненада Рашића и Бобана Богдановића

    Члан Председништва Српске листе из Грачанице Срђан Поповић саопштио је да никог од Срба у Грачаници није изненадио данашњи, како је истакао, "антрисрпски пакт у Чаглавици" против српског народа који су склопили лидер грађанске иницијативе "Слобода, правда, опстанак" Ненад Рашић и лидер ГИ "Одговор" Бобан Богдановић уз Раду Трајковић.

    Рашић и Богдановић објавили су данас формални почетак политичке сарадње, наводећи симболични значај и поклапање са апликацијом Косова за чланство у ЕУ коју подносе власти Косова, наводи се у медијским извештајима.

    Према оцени Поповића, данашњи иступ Рашића и Богдановића, организован је да се ионако тешка ситуација додатно закомпликује и да се Срби још више сатерају у ћошак, а за то се користе они Срби који имају подршку која је равна статистичкој грешци, преноси "Косово онлајн".

  • 17:34

    Брнабић са Ескобаром: Формирање ЗСО кључно за наставак дијалога

    Председница владе Ана Брнабић данас је са замеником помоћника државног секретара САД Габријелом Ескобаром разговарала о тренутној ситуацији на Косову и Метохији, са акцентом на положају Срба на северу КиМ и свим једностраним потезима које повлаче привремени органи у Приштини.

    Она је истакла да хапшење Дејана Пантића без икаквих доказа или оптужби, представља кршење свих цивилизацијских норми, основних постулата владавине права и, у крајњој линији, да је то још једно у низу кршења потписаних споразума чији је гарант Европска унија.

    Премијерка је истакла потпуну спремност Београда за наставак дијалога са Приштином, саопштено је из Владе Србије.

    Оно што је, према њеним речима, кључно за наставак дијалога и рад на потенцијалним будућим договорима, јесте имплементација већ потписаних споразума и њихова примена на терену. Она је указала да под тиме у првом реду мисли на формирање Заједнице српских општина, додавши да се приближавамо десетогодишњици потписивања Бриселског споразума, а да ЗСО још није формирана.

  • 17:20

    Рашић: Барикаде постављене "како би Београд ојачао позицију", постоји рок за њихово уклањање

    Новоименовани министар за заједнице и повратак у влади привремених приштинсих институција Ненад Рашић тврди да постоји рок за уклањање барикада на северу КиМ и наводи да очекује да ће до уклањања барикада доћи политичким договором.

    Рашић је то рекао након што је у својству лидера ГИ Слобода, правда, опстанак са лидером ГИ "Опстанак" Бобаном Богдановићем у Чаглавици потписао меморандум о сарадњи и заједничком представљању.

    Како је пренео Радио КиМ, Рашић није хтео да детаљно говори о том року, али је изнео тврдње да су барикаде постављене "како би Београд ојачао своју позицију у преговорима у постизању финалног договора са Приштином" и да ће их "сами ти људи који су их поставили склонити барикаде", преноси Танјуг.

    "Било ко, па макар то био и КФОР у који ми људски имамо поверење. Али не заборавимо да су то војници. Ако наређење буде дошло они ће наравно силом уклонити те барикаде", поручује Рашић.

    Навео је и да је са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем разговарао о повратку Срба са севера у институције, пре свега у полицију и тврди да за то "постоји политичка воља".

  • 16:46

    Марко Ђурић: Бриселски споразум мртав, на Косову апартхејд

    Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић оценио је да је Бриселски споразум мртав и да на Косову на сцену ступа апартхејдм јер су данас у Северној Митровици представници косовских Срба у градској скупштини замењени представницима косовских Албанаца.

    "Данас у Северној Митровици, једином преосталом граду са српском већином, Влада Косова* предвођена Куртијем заменила је демократски изабране представнике косовских Срба у градској скупштини представницима косовских Албанаца. Бриселски споразуме, почивај у миру. Добро јутро, апартхејде", рекао је Ђурић.

image